В Україні розпочався І етап пілотного проекту щодо застосування Нової комп’ютеризованої транзитної системи (NCTS)

24 November

Цього тижня в Україні розпочався І етап пілотного проекту щодо застосування Нової комп’ютеризованої транзитної системи (NCTS), який триватиме до 16 січня 2021. Це важливий крок на шляху приєднання України до міжнародної системи NCTS та Конвенції про процедуру спільного транзиту.

Odoo • Зображення та текст

Як повідомила Аліна Брендак, керівник відділу розвитку міжнародної транзитної системи Департаменту розвитку митної справи та контролю діяльності Держмитслужби, на цьому пілотному етапі до процесу переміщення товарів у режимі спільного транзиту будуть залучені дві митниці – Волинська та Київська, а бізнес буде представлений кількома компаніями-добровольцями, які погодилися випробувати можливості нової системи та надати свої зауваження до її роботи. 

Також представниця Держмитслужби наголосила, що на І етапі пілотного проекту будуть паралельно подаватись 2 митних декларації: перша – стандартна попередня декларація відповідно до вимог Митного кодексу, а друга – митна декларація T1UA, передбачена процедурою спільного транзиту. «У разі, якщо нова система в пілотний період працюватиме ще не бездоганно, трейдери, які візьмуть участь у випробуванні, нічим не ризикують зважаючи на те, що контроль доставки здійснюватиметься по звичних для усіх попередніх митних деклараціях. Водночас, отриманий досвід дозволить нам внести необхідні корективи, а бізнесу – ознайомитись із функціоналом системи», - зазначила Аліна Брендак.

У цей же період відбуватиметься навчання митних офіцерів та учасників пілотного проекту зі сторони бізнесу. Навчання посадових осіб митниць відбуватиметься на базі Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення Держмитслужби, яким уже затверджено відповідну програму.

Після ухвалення всіх необхідних нормативно-правових актів, орієнтовно у березні-квітні 2021 року очікується запуск роботи системи в повному обсязі у національному масштабі.

Як уже повідомлялося, 19 листопада 2020, за результатами наради експертів з питань розгортання NCTS в Україні за участі представників Генерального директорату з питань оподаткування та Митного союзу Єврокомісії (DG TAXUD), Держмитслужби, Міністерства фінансів України, Посольства України при ЄС, Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, експертів EU4PFM, Україна отримала перспективу приєднатися до міжнародної Нової комп’ютеризованої транзитної системи (NCTS) уже наприкінці 2021 року. 

Tags: