Держмитслужба відкриє дані митних декларацій

13 травня

Держмитслужба має змогу відкрити нові дані, - знеособлену інформацію щодо конкретних експортно-імпортних операцій, внесену декларантами до митних декларацій. Таку можливість надала Постанова Кабінету Міністрів № 462 від 12 травня 2021 року «Про затвердження Порядку надання та оприлюднення знеособленої зведеної інформації для статистичних цілей, знеособленої аналітичної інформації, знеособленої інформації щодо конкретних експортно-імпортних операцій та іншої інформації щодо митної справи та внесення змін до Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних»

Постанова набирає чинності через 10 днів з дня її публікування.

Odoo • Зображення та текст

Вона дозволяє Держмитслужбі продовжити процес оприлюднення даних, який розпочався у жовтні 2020 - публікацією  реєстрів та класифікаторів на офіційному сайті Держмитслужби та на порталі відкритих даних https://data.gov.ua/.

«Ми цілеспрямовано рухаємося до відкриття даних Держмитслужби, і налаштовані надати у вільний доступ всі 20 наборів даних, визначені для нас Постановою Кабміну №835 від 3 березня 2021 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/407-2021-п#Text. Дані, публікацію яких дозволено зараз, є частиною одного із них. Більше року нам знадобилося, щоб пройти складний бюрократичний шлях та випустити цю Постанову», - повідомив Євгеній Єнтіс заступник голови Держмитслужби з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Він наголосив, що «відкриті дані – важлива складова цифрової трансформації держави, однак поступ залежить від багатьох чинників, серед яких як розробка ІТ рішень, так і оновлення законодавчої бази».  

Які саме нові дані оприлюднить Держмитслужба

Згідно з Постановою, Держмитслужба оприлюднює таку знеособлену інформацію щодо конкретних експортно-імпортних операцій, внесену декларантами до митних декларацій:

- заявлений митний режим;

- тип декларації;

- відомості про особливості переміщення, в тому числі код процедури переміщення товарів відповідно до заявленого митного режиму;

- відомості про найменування країн відправлення та призначення, в тому числі код країни призначення або країни відправлення/експорту згідно з переліком кодів країн світу для статистичних цілей, затвердженим у встановленому порядку;

- найменування та код товару згідно з УКТ ЗЕД;

- найменування країни походження товарів (за наявності);

- кількість у кілограмах (вага брутто та вага нетто) та інших одиницях виміру, в тому числі залишок товару за встановленою квотою згідно з отриманою ліцензією;

- митну вартість товарів та метод її визначення;

- статистичну вартість товарів за виключенням випадків, коли статистична вартість товарів дорівнює фактурній вартості товарів;

- відомості, що підтверджують дотримання встановлених законодавством заборон та обмежень щодо переміщення товарів через митний кордон України;

- довідковий номер декларації (за наявності);

- інформацію про місяць та рік завершення митного оформлення товарів на підставі таких митних декларацій.

Відкриття даних Держмитслужбою відбувається в рамках єдиної концепції розвитку відкритих даних в Україні, яку реалізує Мінцифра. Зокрема, це стосується якості цих даних та механізмів їх отримання.

За словами Володимира Чугая, експерта EU4PFM, ІТ рішення, розроблені для відкриття даних Держмитслужби, і, зокрема, знеособленої інформації щодо конкретних експортно-імпортних операцій, будуть передбачати 3 механізми отримання даних - через портал data.gov.ua, АРІ Держмитслужби та скачування дампу даних. Такий підхід дозволяє бізнесу, го, спеціалізованим сервісам отримувати в автоматичному режимі інформацію,необхідну для ухвалення рішень на основі актуальних даних.

«Це поки не вся інформація щодо конкретних експортно-імпортних операцій, відкриття якої очікує ринок від Держмитслужби. Я б розглядав це як крок, який дозволить відпрацювати автоматичну публікацію таких даних. Поза сумнівом, їх перелік потрібно розширювати. Технічно ми вже можемо це зробити», - наголосив Євгеній Єнтіс.

Як відомо, реформа Митниці передбачає запровадження нових ІТ рішень для модернізації сервісів та процесів її роботи – ІТ трансформацію. IT трансформація Митниці передбачає 6 головних напрямків, які є також складовими проекту «е-Митниця» https://plan2.diia.gov.ua/projects. Запуск і підтримку сервісів відкритих даних Держмитслужби передбачено напрямком «Публічна звітність і аналітика»; він реалізується за підтримки проєкту USAID/UK aid "Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах/TAPAS", який фінансував розробку IT рішення, а також Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами (EU4PFM).