В Україні перші 2 компанії отримали статус фінансового гаранта в режимі спільного транзиту (NCTS)

1 вересня
Odoo • Зображення та текст

31 серпня перші дві компанії в Україні отримали статус фінансового гаранта в режимі спільного транзиту (NCTS) – страхова компанія ПрАТ “Велта” та АТ “Альфа-банк”. Про це повідомив директор Департаменту запровадження міжнародної транзитної системи Держмитслужби Сергій Демченко.

«Поява фінансових гарантів – необхідна складова запровадження Україною режиму спільного транзиту (NCTS), оскільки застосування гарантій у цій системі має свої особливості. Фінансові гаранти, фактично, є останнім вагомим пазлом для того, щоб стверджувати, що система спільного транзиту в Україні вже має всі необхідні складові», - зазначив заступник голови Держмитслужби Владислав Суворов.

Обидві компанії внесено до Реєстру фінансових гарантів https://customs.gov.ua/statistika-ta-reiestri (у розділі Реєстри - Реєстр фінансових гарантів (NCTS)).

Як відомо, 16 квітня в Україні набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 09.02.2021 № 69 «Про затвердження Порядку інформаційного обміну щодо реєстрації фінансового гаранта, її призупинення, поновлення, анулювання, іншої інформації, необхідної для здійснення нагляду та контролю за виконанням фінансовим гарантом умов надання статусу фінансового гаранта» https://www.reestrnpa.gov.ua/REESTR/RNAweb.nsf/wpage/doc_card?OpenDocument&ID=B99845C85135755AC22586B200344886 . Він дозволив розпочати роботу щодо присвоєння статусу фінансового гаранта в режимі спільного транзиту банкам та страховим компаніям. 

Для реалізації положень Порядку у складі апарату Держмитслужби створено постійно діючу комісію.  

Формування законодавчої бази, необхідної для застосування гарантій в NCTS, було завершено наказом Мінфіну щодо забезпечення сплати митного боргу в режимі спільного транзиту https://customs.gov.ua/news/ncts-26/post/v-ukrayini-zaversheno-formuvannia-zakonodavchoyi-bazi-dlia-zastosuvannia-garantii-v-ncts-494. 

Як уже повідомлялося, NCTS – технологія, яка лежить в основі європейської Конвенції про процедуру спільного транзиту. 17 березня 2021 Україна розпочала етап Національного застосування NCTS, який є необхідним етапом підготовки до міжнародного застосування системи.