Видано перший сертифікат АЕО в Україні

26 March

Сьогодні в Міністерстві фінансів України відбулося вручення першого в Україні сертифікату Авторизованого економічного оператора (АЕО). Статус АЕО набула компанія ПАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна», яка отримала авторизацію АЕО в Україні відповідно до практики та стандартів ЄС.

Сертифікат підтверджує право на використання спрощень при  проходженні митних процедур. Запровадження програми АЕО є одним із перших євроінтеграційних кроків України у митній сфері.

У заході взяли участь Міністр фінансів України Сергій Марченко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, Заступник міністра фінансів України Юрій Драганчук, Голова Держмитслужби Павло Рябікін, представники бізнесу.

"Митні органи не мають бути бар'єром при перетині кордону. Ця практика відходить в минуле. Ми підтримуємо чесний бізнес і максимально полегшуємо митні процедури для добросовісних імпортерів та експортерів.

Статус АЕО – це найвищий ступінь довіри митниці до підприємств у вигляді надання їм спеціальних спрощень та переваг при здійсненні митних формальностей", - зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

У свою чергу, Голова Держмитслужби Павло Рябікін зазначив: "АЕО – це програма співпраці митниці і бізнесу. Митниця має довіряти доброчесним підприємцям. Програма Авторизованого економічного оператора переводить цю довіру у практичну площину. Крім того, сертифікат №1 документально засвідчує, що Україна виконала одне зі своїх зобов’язань за Угодою про асоціацію з ЄС – запровадила програму Авторизованого економічного оператора".

Програму АЕО запроваджено Всесвітньою митною організацією у 2005 році шляхом ухвалення Рамкових стандартів безпеки і полегшення світової торгівлі. На сьогодні програми АЕО реалізовані у 97 країнах світу. Ще 20 – їх впроваджують.

Довідково.

Запровадження Україною програми АЕО передбачено Угодою про асоціацію з ЄС. Україна виконала це зобов'язання.

Робота над нормативно-правовою базою тривала з 2015 року. У 2019 році були прийняті зміни до Митного кодексу України, які стали законодавчим підґрунтям для впровадження програми АЕО в Україні.

Прийнятий закон відповідає європейському законодавству та практиці з питань АЕО.

Протягом 2020 року Мінфіном спільно з Держмитслужбою за сприяння Офісу підтримки реформ при Мінфіні та програми EU4PFM забезпечено підготовку та прийняття необхідної підзаконної нормативно-правової бази.

Це дозволило восени минулого року прийняти першу заяву про надання авторизації АЕО.

Презентація АЕО: 

EU4PFM_AEO_presentation

Tags: