Результати перших півроку міжнародного застосування NCTS: майже 3000 оформлених транзитних декларацій та 25 авторизацій на застосування транзитних спрощень

4 April
Odoo • Зображення та текст

Упродовж жовтня 2022 року – березня 2023 року загальна кількість транзитних декларацій на в’їзд в Україну перевищила 900, з них майже 300 було оформлено у березні 2023 року. Топ-5 країн відправлення – Бельгія, Німеччина, Польща, Латвія та Туреччина.

Кількість переміщень, розпочатих в Україні, за 6 місяців перевищила 1900, з них майже 800 – у березні, що вдвічі більше ніж у попередньому місяці. До топ-5 країн-призначення увійшли Латвія, Німеччина, Польща, Литва та Італія.

Окрім того, Держмитслужбою проводиться активна робота щодо залучення підприємств для надання авторизації на застосування транзитних спрощень відповідно до Конвенції. Так, уже надано 25 авторизацій на застосування транзитних спрощень, з них 9 авторизацій на використання загальної гарантії, 14 авторизацій – на об’єкти авторизованих вантажовідправників та вантажоодержувачів, а також 2 авторизації на використання пломб спеціального типу. Більше 10 заяв від підприємств знаходяться на різних етапах розгляду.

З 1 жовтня 2022 року в системі управління гарантіями NCTS Держмитслужбою зареєстровано 12 загальних гарантій, 8 з яких є чинними станом на початок квітня 2023 року.

Також, Держмитслужбою здійснюється взаємодія з митними органами інших країн в рамках адміністративної допомоги відповідно до Конвенції. За 6 місяців було ініційовано більше 70 запитів щодо належного завершення процедури спільного транзиту та опрацьовано майже 100 запитів, отриманих від митних адміністрацій інших країн.

В рамках надання консультацій як представникам бізнесу, так і посадовим особам митних органів, з початку міжнародного застосування NCTS Службою підтримки з питань спільного транзиту Держмитслужби опрацьовано більше 500 запитів.