Україна отримала перспективу приєднатися до міжнародної системи NCTS наприкінці 2021 року

20 November

Україна отримала перспективу приєднатися до міжнародної Нової комп’ютеризованої транзитної системи (NCTS) уже наприкінці 2021 року. Такими є результати наради експертів з питань NCTS за участі представників Генерального директорату з питань оподаткування та Митного союзу Єврокомісії (DG TAXUD), Держмитслужби та Міністерства фінансів України, яка відбулася 19 листопада. 

Odoo • Зображення та текст

Україна розробила та представила свій План дій щодо розгортання NCTS, Графік термінів приєднання України до Конвенції про спільний транзит, а також План дій щодо поступового переходу від національного транзитного режиму до загального транзитного режиму та переходу до єдиної транзитної системи.

За цими планами, у листопаді 2020 – січні 2021 рр. відбудеться пілотне випробування системи в Україні. Одночасно відбуватиметься навчання митних офіцерів. Очікується підготовка Мінфіном та ухвалення всіх необхідних нормативно-правових актів, які дадуть змогу в повному обсязі запустити систему в національному масштабі. Такий запуск очікується  у березні-квітні 2021 р. У разі, якщо система працюватиме добре, до кінця 2021 р. Україна буде готова приєднатися до міжнародної системи, а на початку 2022 р. – вступити до Конвенції.

Сергій Демченко, директор Департаменту розвитку митної справи та контролю діяльності Держмитслужби України, інформував про заходи, вжиті для впровадження національної електронної транзитної системи. Він повідомив, що Держмитслужба планує розпочати пілот з переміщення товарів у режимі спільного транзиту з Волинської митниці до Київської митниці, що дасть можливість побачити всі можливі недоліки та оперативно внести корективи. За його словами, до повноцінного запуску системи NCTS в національному масштабі Держмитслужба має провести відповідне навчання посадових осіб митниць. 

Олександр Москаленко, директор Департаменту митної політики Міністерства фінансів України,  наголосив на тому, що Україна планує не одномоментний, а поступовий перехід з національної системи транзиту, яка використовується і знайома бізнесу зараз, на режим спільного транзиту. 

Владислав Суворов, заступник голови Держмитслужби, підтвердив наміри української митниці щодо якомога швидшого вступу до Конвенції. 

Пропозиції щодо основних кроків та термінів були прийняті європейською стороною.

Представник Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM) підтвердив готовність Програми надалі підтримувати процес приєднання України до NCTS для виконання прийнятого плану дій.

**

Митний транзит є одним з наріжних каменів економічної інтеграції між ЄС та Україною. Основою для переміщення товарів між державами-членами ЄС, країнами Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ), Туреччиною, Північною Македонією та Сербією є Конвенція про загальну транзитну процедуру. Приєднання до Конвенції є одним із зобов’язань України за Угодою про асоціацію з ЄС. NCTS – це технологія, яка лежить в основі Конвенції і доступна лише для її членів.

Tags: