Держмитслужба посилює взаємодією з міжнародними партнерами: заступник Голови Владислав Суворов зустрівся з очільником митної служби Республіки Корея паном Юун Таесіком

24 June

22 червня 2022 року відбулася зустріч заступника Голови Державної митної служби України Владислава Суворова з Головою делегації Республіки Корея на 139/140 сесіях Ради Всесвітньої митної організації, Головою Корейської митної служби паном Юун Таесіком з метою обговорення шляхів подальшого розвитку співробітництва між митними відомствами країн.
Керівники делегацій обговорили питання порядку денного 139/140 сесій Ради ВМО та обмінялись думками з найбільш актуальних позицій, по яким планується дискусія.

Odoo • Зображення та текст

Владислав Суворов висловив вдячність за приєднання Республіки Кореї до Спільної заяви 45 країн до Всесвітньої митної організації щодо агресії проти України (https://www.facebook.com/100065000942011/posts/379783167531712/?flite=scwspnss&mibextid=vgcPqKBpr7XVjaWG). Сторони також обговорили заяву України щодо воєнних дій рф та рб, які завдають шкоди митній діяльності та порушують світове митне співробітництво, розгляд якої планується під час сесій Ради ВМО. Корейська сторона заявила про підтримку Державної митної служби України під час оголошення заяви.

Також учасники обговорили можливі сфери для міжнародної технічної допомоги Україні. Ще на початку 2022 року Держмитслужбу було обрано в якості реципієнту Консультаційного проєкту щодо модернізації митниці. Виконавцем зазначеного проєкту мала стати Корейська митна служба. Проте через військову агресію рф виконання зазначеного проєкту корейською стороною було призупинено.

Попередньо делегати від Кореї погодились розглянути можливість поновлення реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги. Зокрема Держмитслужба зацікавлена у вивчені досвіду Корейської митної служби в частині застосування інформаційних технологій під час здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, у тому числі в е-commerce. Крім того, партнери висловили готовність поділитись досвідом організації процесів виконання митних формальностей в морських портах.

У розмові також йшлося про розширення взаємної адміністративної допомоги. Хоча наразі залишається низка технічних питань щодо отримання більш детальної інформації, яка дозволить митним органам обох сторін забезпечити комплексне дослідження отриманих відповідей. У подальшому планується організувати експертні консультації для визначення шляхів досягнення зазначеної цілі. До того ж, досягнено домовленості щодо організації контакту на рівні митних аташе в Брюсселі з метою відпрацювання термінових запитів сторін.

Водночас очільники делегацій обмінялися думками щодо налагодження автоматизованого обміну митною інформацією з виявлення та попередження можливих порушень митних правил. У свою чергу Владислав Суворов поінформував присутніх про наявні на сьогодні приклади такого обміну в Україні та можливість використання наявних технічних рішень. За результатами обговорення українська сторона направить проект міжнародного договору з цього питання та сторони перейдуть до технічних консультацій.