Експортери та імпортери заявили про зменшення перешкод при здійсненні ними зовнішньо-економічної діяльності

25 November

Згідно з результатами п’ятої хвилі щорічного опитування українських експортерів та імпортерів, у 2020 році показник наявності перешкод при здійсненні експортної діяльності найнижчий за всі хвилі дослідження, починаючи з 2016 року.

Odoo • Зображення та текст

Так, у 2020 році про перешкоди при здійсненні експорту заявили 7,9% опитаних експортерів. Це втричі нижче показника аналогічного опитування 2018 р., коли він склав 23,6%

Основними перешкодами, на думку експортерів, є

- відсутність спрощених правил визначення походження товару,

- тривале очікування оформлення експорту на митниці,

- непередбачуваність торговельної політики України.

При цьому у чотирьох регіонах відсутні скарги на наявність перешкод (Чернівецька, Тернопільська, Житомирська та Донецька області). Натомість найчастіше про наявність перешкод повідомляють експортери з Рівненської, Сумської, Кіровоградської, Івано-Франківської та Полтавської областей.

Odoo • Зображення та текст

Що стосується імпортерів, згідно з результатами дослідження, у 2020 році показник наявності перешкод при імпорті також найнижчий‼за всі хвилі дослідження з 2016 року. У поточному році він склав 18,9%, що майже на 10% менше, ніж у 2018 р.

Головними перешкодами імпортери визначили:

- непрозорість визначення митної вартості товарів,

- складність митного і податкового законодавства,

- високі ставки митних платежів.

Згідно з отриманими результатами, Черкаська область – єдиний регіон, де відсутні скарги👍на перешкоди при імпорті. Найчастіше повідомляють про перешкоди при імпорті підприємства з Миколаївської, Рівненської, Полтавської та Івано-Франківської областей.

Участь в опитуванні у 2020 р. взяли 1045 підприємств, представлених мікропідприємства (42,3%), малими (28%), середніми (21,4%) та великими (8,2%) підприємствами.

Дослідження було проведено Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій в рамках реалізації проєкту Підтримка Громадської Ініціативи За чесну та прозору митницю за фінансової підтримки Європейського Союзу, МФ «Відродження» та AtlasNetwork.