Євроінтеграція: законодавство України щодо сприяння митницею правовласникам у захисті майнових прав інтелектуальної власності буде удосконалено

2 December
Odoo • Зображення та текст

Завершила свою роботу дводенна дискусійна панель на тему: «Організація сприяння митними органами захисту майнових прав інтелектуальної власності на торговельну марку». У  ході дискусії учасниками проаналізовано проблемні аспекти здійснення митними органами функції сприяння захисту прав інтелектуальної власності та визначені основні вектори підвищення ефективності правового, функціонального та адміністративного регулювання митного захисту прав інтелектуальної власності шляхом удосконалення законодавчих актів. Зазначене є важливим елементом імплементації норм Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

 

«На сьогодні в Митному реєстрі зареєстровано понад 800 об'єктів права інтелектуальної власності. За результатами цієї науково-дискусійної панелі ми маємо намір розробити проекти відповідних нормативно-правових актів, покликаних удосконалити національне законодавство щодо сприяння правовласникам у захисті їх майнових прав на об’єкт права інтелектуальної власності», - зазначив в.о. Голови Держмитслужби Вячеслав Демченко.

 

Заступник Голови Держмитслужби Владислав Суворов відзначив: «Не зважаючи на збільшення питомої ваги ефективних призупинень митних оформлень з 20% у 2021 році до 26% у 2022 році ми продовжуємо роботу в напрямку оптимізації та удосконалення роботи митниць у напрямку сприяння захисту прав інтелектуальної власності. Саме тому ми проводимо цей захід, щоб почути думку експертів, фахівців, суддів, науковців та бізнесу щодо можливих напрямків руху. Також, в подальшому, при розробці проектів нормативно-правових актів необхідно усунути можливість до зловживань правом. Рішення, яке приймається щодо контрафактних товарів, не може переважати над безпекою здоров'я нації».



"Наша Програма «Конкурентоспроможна економіка України» уже тривалий час надає експертну підтримку трансформаційним процесам у митних органах, зокрема, щодо поліпшення митних процедур захисту прав інтелектуальної власності. Ми раді підтримувати діалог "влада - бізнес" у цьому питанні, адже вдосконалення митних процедур сприятиме здешевленню та пришвидшенню міжнародної торгівлі для малих і середніх підприємств, відповідно, і збільшенню виробництва і продажів", - зазначила менеджерка проєктів USAID Наталія Петрова.

 

Суддя Конституційного суду Галина Юровська звернула увагу учасників, що наразі відбуваються зміни в національному законодавстві, зокрема і в парадигмі захисту майнових прав інтелектуальної власності.

«В умовах сьогодення порядок денний євроінтеграційного курсу України значно посилився після набуття нашою державою нового статусу - кандидата у члени Європейського Союзу. Такий статус передбачає взяття окремих додаткових зобов'язань, пов'язаних з адаптацією національного законодавства до всього комплексу законів Євросоюзу, що включає матеріальні норми, політику, зокрема первинне та вторинне законодавство, а також прецедентне право Європейського Союзу», – розповіла присутнім суддя Конституційного суду.

 

Участь у заході взяли також судді, представники профільних підрозділів Держмитслужби, Громадської ради при Держмитслужбі, Американської торговельної палати, Дослідницької служби Верховної Ради України, Національної асоціації патентних повірених, національні та міжнародні експерти, правовласники, представники провідних IPR-компаній, фахівці навчальних, експертних та наукових установ – загалом близько 200 учасників.

Нагадуємо, що захід організовано Державною митною службою України спільно з Програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Конкурентоспроможна економіка України» за підтримки Міністерства фінансів України, у партнерстві з Програмою ЄС з підтримки управління державними фінансами (EU4PFM).

 

 Довідково:

 

У кінці 2019 року Україна імплементувала положення актів Європейського Союзу щодо сприяння митницею у захисті прав інтелектуальної власності.

Держмитслужба систематично аналізує ефективність правозастосування імплементованих норм, встановлює причини та підстави виникнення проблемних питань на практиці та аналізує пропозиції, які надходять від бізнес-груп, асоціацій, правовласників та їх представників.