Митники викрили схему незаконного вивезення за межі України лісоматеріалів з деревини дуба

22 June
Odoo • Зображення та текст

Департаментом боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил завдяки ефективній взаємодії із Спеціалізованою лабораторією з питань експертизи та досліджень Держмитслужби та Департаменту митних платежів, контролю митної вартості та митно-тарифного регулювання виявлено схему незаконного вивезення за межі митної території України лісоматеріалів з деревини дуба. 

Двома українськими суб’єктами господарювання в зонах діяльності Рівненської та Закарпатської митниць для здійснення митного контролю та митного оформлення подано документи, відповідно до яких за двома митними деклараціями в митному режимі експорт переміщувався товар «клепка з деревини дуба для виготовлення бочок», код товару згідно із УКТ ЗЕД 4416000000 об’ємом 25 м. куб. та 27 м. куб. (переміщення вказаних товарів не передбачає подання дозвільних документів, зокрема, Сертифікату про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій).

За результатами проведеного аналізу із урахуванням системи управління ризиками Департаментом боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил прийнято рішення щодо вжиття додаткових заходів контролю та доручено митницям здійснити відбір проб (зразків) товарів для проведення досліджень (аналізу, експертизи) з метою встановлення характеристик, визначальних для класифікації товарів згідно з УКТ ЗЕД.

Згідно з проведеними лабораторними дослідженнями та висновками Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень Держмитслужби Департаментом митних платежів, контролю митної вартості та митно-тарифного регулювання встановлено, що вказаний товар являє собою лісоматеріали з деревини дуба код товару згідно із УКТ ЗЕД 4407919000.

Відповідно до Закону України від 08.09.2005 року № 2860-IV «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» для здійснення експорту лісоматеріали та виготовлені з них пиломатеріали, які класифікуються за кодом 4407919000 УКТ ЗЕД є обов’язковим документом «Сертифікат про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій».

За даними фактами Рівненською та Закарпатською митницями складено 2 протоколи про порушення митних правил за ознаками правопорушення, передбаченого статтею 483 Митного кодексу України (переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю).

На даний час товар «лісоматеріали з деревини дуба» загальним об’ємом 52 м. куб. вилучено на склади митниць.