Митницями Держмитслужби розпочато видачу сертифікатів з перевезення товару EUR.1 або EUR-МЕД на експорт товарів українського походження до країн ЄC та ЄАВТ (Норвегія, Ісландія, Швейцарія та Ліхтенштейн) із застосуванням діагональної кумуляції

22 September

Митницями Держмитслужби у межах угод про вільну торгівлю між Україною та країнами ЄC, ЄАВТ (Норвегія, Ісландія, Швейцарія та Ліхтенштейн) розпочато видачу сертифікатів з перевезення товару EUR.1 або EUR-MED на експорт товарів українського походження до цих країн. 

Використовуючи діагональну кумуляцію при встановленні преференційного походження товару дозволить українським виробникам закупляти матеріали, сировину і комплектуючі в країнах ЄC або ЄАВТ, виробляти з них товари в Україні і продавати готову продукцію до країн ЄС або  або ЄАВТ без сплати мита.

Застосування діагональної кумуляції у торгівлі з країнами ЄС та ЄАВТ залучить Україну до європейських та глобальних ланцюжків доданої вартості, збільшить обсяги прямих інвестицій до нашої країни.

Сертифікати EUR.1 або EUR-МЕД видаються у разі, якщо їх потрібно пред’явити при ввезенні на митну територію країн ЄС та ЄАВТ як доказ, що товар(и) українського походження відповідає(ють) вимогам правил визначення преференційного походження при застосуванні преференційних ставок ввізного мита. 

Сертифікати видаються безоплатно посадовою особою митниці Держмитслужби під час здійснення експорту товару(ів) за місцем здійснення його (їх) митного оформлення або після експорту товару(ів) за місцем здійснення митного оформлення товару(ів) або за місцем державної реєстрації експортера. Термін дії сертифікатів складає 4 місяці з дати їх видачі.

Презентаційні матеріали щодо застосування діагональної кумуляції та практичні приклади видачі сертифікатів з перевезення EUR-MED розміщено на офіційному сайті Держмитслужби.

Презентація діагональна камуляція