Павло Рябікін: РНБО позитивно оцінила розроблену Держмитслужбою Стратегію протидії порушенням митних правил та контрабанді

5 April

2 квітня Голова Держмитслужби Павло Рябікін представив на засіданні РНБО, ініційованому Держмитслужбою, розроблену Митницею Стратегію протидії порушенням митних правил та контрабанді. 

Odoo • Зображення та текст

Стратегія була позитивно оцінена і схвалена та буде реалізовуватися як комплекс системних заходів, що передбачають:

-       ресурсне забезпечення Служби, спрямоване на зменшення корупційних ризиків та людського фактору;

-       розвиток оперативних заходів;

-       нормативно-правове регулювання та внесення необхідних змін до чинного законодавства.

У напрямку модернізації ресурсного забезпечення Держмитслужба впроваджуватиме ІТ-системи нового типу з мінімізацією впливу людського фактору, розвиватиме інфраструктуру пунктів пропуску, продовжуватиме кадрову реформу.

Також, для підвищення ефективності протидії контрабанді та ПМП Держмитслужба працюватиме над впровадженням низки принципових змін до чинних нормативно-правових актів щодо криміналізації «товарної» контрабанди, надання митним органам права на оперативно-розшукову діяльність і досудове слідство, впровадження інституту фінансової відповідальності юридичних осіб за митні правопорушення, зменшення межі безмитного ввезення товарів експрес-перевізниками до рівня ЄС, уніфікація ставок ввізного мита та ін.

Що стосується оперативних заходів, окрім посилення існуючої взаємодії з правоохоронними органами, Держмитслужба ініціаціюватиме переговори на рівні Уряду щодо обміну митною інформацією з ЄС, Китаєм та Туреччиною.

Голова Держмитслужби Павло Рябікін зауважив, що «налагодження ефективної боротьби з контрабандою потребує системних заходів з боку Держмитслужби. Оприлюднені санкційні списки – лише один з кроків, що вживаються у межах представленої та затвердженої на засіданні РНБО комплексної Стратегії з протидії контрабанді та порушенням митних правил».