Сприяння експорту з України у центрі уваги міжнародної спільноти

4 October


29 вересня у Кишиневі відбувся Міжнародний форум «Сприяння торгівлі – відповідь на блокаду транспортних коридорів з України». Організаторами форуму виступила Місія Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) та Митна служба Республіки Молдова. Захід об’єднав представників митних відомств України, Молдови, Румунії та Польщі, міністерств інфраструктури, аграрної політики України та Молдови, Європейської Комісії (DG AGRI, DG MOVE, DG TAXUD), партнерів з розвитку – EUBAM, EUAM, CELBET, представників бізнесу та транспортних компаній. Метою заходу стало обговорення поточної ситуації на кордоні України та пошук ефективного формату щодо подальшої допомоги Україні та сприянню українському експорту. Державну митну служби України представляли заступник Голови Владислав Суворов та в.о. начальника Одеської митниці Михайло Мірошниченко.

Під час вступної промови Владислав Суворов відмітив високий рівень співпраці між митними відомствами України та країн-сусідів західного і південного кордонів. Завдяки тісним партнерським відносинам спільно вдалося подолати кризові ситуації, які мали місце на початку військової агресії. 

Учасники форуму відзначили надмірне навантаження на автомобільні пункти пропуску України через обмежену можливість використання традиційних транспортних шляхів українського експорту. 

Посол ЄС у Республіці Молдова Яніс Мажейкс підкреслив, що росія навмисно знищує сільськогосподарську та транспортну інфраструктуру України, чим створює проблеми з ланцюгами постачання продовольства: «Росія фактично поставила під загрозу продовольчу безпеку мільйонів людей у світі. З метою вирішення цих безпрецедентних труднощів ЄС спільно зі своїми державами-членами, Україною та Республікою Молдова створили ініціативу «Шляхи солідарності ЄС». Ці спільні досягнення відображають нашу єдність і рішучість діяти спільно на підтримку України, її народу, а також людей у всьому світі, які потребують цієї сільськогосподарської продукції».

Зі свого боку українська делегація на підтвердження важливості ініціативи ЄС «Шляхи солідарності» поінформувала про ті заходи, які вже вживаються у рамках Робочої групи «Відкритий кордон», що охопила широке коло питань співробітництва в митній, прикордонній, транспортній та інших суміжних сферах, які стосуються функціонування пунктів пропуску. Крім того, Владислав Суворов звернув увагу на ті заходи, які б сприяли оптимізації функціонування пунктів пропуску, а саме: запровадження спільного контролю в пунктах пропуску, повноцінний автоматизований обмін митною інформацією, виконання домовленостей по пропускній здатності, досягнутих під час зустрічей різного рівня.

Окремо Заступник Голови Держмитслужби зупинився на євроінтеграційних заходах, що вживаються Україною в митному напрямку. Зокрема, всі учасники форуму відмітили приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту з 1 жовтня та позитивні перспективи застосування спільного транзиту. Крім того, на початку вересня Міністром фінансів України підписано Угоду між Україною та Європейським Союзом про приєднання України до програми «Митниця», що відкриває можливості використання систем інформаційного обміну, обміну досвідом та участі у заходах, що проводяться митною спільнотою ЄС.

Також учасників форуму повідомили про досвід України в організації роботи митниці в умовах збройної агресії та зміни в митному законодавстві, що відбулись з метою оптимізації митних процедур, а також адаптації Союзного Митного кодексу.

Наостанок Владислав Суворов подякував усім відомствам країн-сусідів за підтримку, яку вони надали з початку війни, партнерські відносини та спільне вирішення питань оптимізації перетину митного кордону.
Директор Митної служби Республіки Молдова Ігор Талмазан наголосив на важливості подальшого співробітництва: «Цей захід свідчить про плідну співпрацю між митними адміністраціями та іншими відомствами сусідніх держав з метою визначення оптимальних рішень для сприяння торгівлі й оптимізації транскордонного руху. Лише об'єднавши наші зусилля ми зможемо домогтися подальшого розблокування транспортних коридорів в Україні».

Голова EUBAM Славомір Піхор пояснив, що незважаючи на часткове відкриття морських портів Одеса, Чорноморськ та Південний для експорту сільськогосподарської продукції завдяки підтримуваним ООН угодам, центральні сухопутні та залізничні транспортні коридори України, як і раніше, мають найважливіше значення.

«EUBAM продовжує співпрацювати з нашими партнерськими службами для спрощення митних та прикордонних формальностей та підтримки Шляхів солідарності сильніше, ніж будь-коли. Місія продовжує виконувати роль каталізатора та об'єднує служби для виявлення проблемних місць і подальшого пошуку рішень для оптимізації оформлення вантажів. Ми продовжуватимемо нашу підтримку молдавських та українських партнерів», – підсумував Голова EUBAM.