Українські митники продовжують знайомитися з передовими практиками захисту прав інтелектуальної власності в Європейському Союзі.

22 February
Odoo • Зображення та текст

22 лютого 2023 року відбувся другий дистанційний  семінар з питань ідентифікації товарів оригінальних та товарів, які підозрюються в порушенні прав інтелектуальної власності, організований проектом EU4PFM та Державною митною службою України: “Основні ознаки оригінальних товарів компанії LEGO та товарів, що підозрюються в порушенні прав інтелектуальної власності”, який викликав значний інтерес – у його роботі взяли участь понад 140 українських митників.

Міжнародний експерт проекту EU4PFM Георгій Георгієв  ознайомив учасників з найкращими європейськими практиками з акцентом на законодавстві та процедурах, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності щодо затриманих товарів, підозрюваних у порушенні цих прав. Експерт детально зупинився на діях митних органів, стандартних процедурах, взаємодії з власником товару, правовласником, поліцією та патентним бюро на території країн ЄС. 

У свою чергу, представник LEGO Group, всесвітньо відомого виробника товарів для дітей, Максим Медвідь розповів про основні ознаки оригінальних товарів компанії та товарів, що підозрюються в порушенні прав інтелектуальної власності.

Начальник відділу ведення митного реєстру та організації заходів сприяння захисту прав інтелектуальної власності Управління нетарифного регулювання Держмитслужби Леонід Муромцев відзначив, що в митному реєстрі серед інших міжнародних компаній саме LEGO Group зареєструвала найбільше об’єктів авторського права.

Відкриваючи захід, ключовий міжнародний експерт EU4PFM з митних питань Вітяніс Алішаусках зазначив, що проведення щомісяця семінарів з питань IPR за участі Державної митної служби України стає гарною традицією, адже тема важлива і ознайомлення з досвідом країн ЄС в боротьбі з контрафактом – процес безперервний. Також він відзначив важливість участі в таких семінарах представника власника об’єкта права інтелектуальної власності, який, як ніхто, може найкраще розповісти, як відрізнити справжню продукцію від контрафакту.