Українські митники протягом перших чотирьох місяців запобігли спробам незаконного переміщення наркотиків та прекурсорів загальною вагою більше двох тонн

21 May

Упродовж перших чотирьох місяців 2021 року, з січня по квітень, співробітники митниць Держмитслужби попередили 344 факти незаконного переміщення через митний кордон України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Odoo • Зображення та текст

Усього незаконно провезти намагалися понад 1 074 кілограми наркотичних речовин, в т.ч. 1035 кг героїну, понад 15 кг марихуани та пів кілограму кокаїну. Окрім цього зловмисники намагалися провести інші наркотичні засоби у таблетках (3 523 штуки), капсулах (1157 одиниці), ампулах (21 штука), психотропні речовини у таблетках (6 405 штук) та капсулах (9 154 штуки). Щодо прекурсорів, то митницями було виявлено незаконне переміщення різних речовин загальною вагою майже 1,2 тонни та понад 300 літрів, а також таблетки загальною кількістю майже 150 тис. шт. 

Загальна вага наркотиків та прекурсорів, які незаконно намагалися провезти через кордони України, без урахування таблеток, ампул, капсул і рідини, склала майже 2,3 тонни.

У боротьбі з контрабандою наркотиків українська Держмитслужба постійно співпрацює з Державною прикордонною службою, митними відомствами інших країн, міжнародними організаціями та СБУ. 

"Безпосередньо в зоні нашої відповідальності ми плануємо збільшити кількість кінологічних команд митниць. Також заплановано запуск міжвідомчих мобільних груп в Одеській області за підтримки Місії Європейської комісії з надання допомоги в питаннях кордону України й Республіки Молдова (EUBAM) та подальший розвиток Програми з контролю за контейнерами, яка реалізується Управлінням ООН з наркотиків і злочинності. А саме збільшення кількості груп портового контролю. Планується створення таких груп й у прикордонних з країнами ЄС митницях", - зазначив заступник Голови Держмитслужби Руслан Черкасський. 

Він також додав, що боротьба з контрабандою наркотиків є не менш важливим напрямком роботи Держмитслужби, ніж запобігання порушенням при переміщенні товарів.