Завершився II етап Технічної місії ВМО

3 May
Odoo • Зображення та текст

З 24 квітня по 02 травня 2023 року на запрошення Державної митної служби України і за сприяння Представництва України при ЄС та Офісу підтримки реформ Держмитслужби, начальник відділу досліджень Всесвітньої митної організації Томас Кантенс провів ІІ етап Технічної місії ВМО.

Слід зазначити, що І етап Технічної місії ВМО проводився впродовж 2022 року, у ході якого здійснювався аналіз результатів впливу війни на митні органи України та за результатами якого були надані рекомендації щодо кроків, які необхідно здійснити для реформування та розвитку Держмитслужби у післявоєнний період.

ІІ етап Технічної місії ВМО мав антикорупційне спрямування. Важливо розуміти, що питання ефективної імплементації антикорупційних заходів повинно бути пріоритетним під час реформування та розвитку Держмитслужби, про що зазначив експерт ВМО.

У зв’язку з цим в рамках Технічної місії проведено ряд зустрічей, предметом яких було ознайомлення експерта з діяльністю Держмитслужби та її окремих структурних підрозділів.

Окремо експерт ВМО відвідав митний пост, де, зокрема, ознайомився з роботою системи митного оформлення «Інспектор», також на прикладі вдалось відслідкувати алгоритм дій митного інспектора після отримання ним митної декларації.

Водночас за підтримки Держмитслужби відбувся ряд зустрічей з представниками бізнесу (імпортерами, експортерами, перевізниками) та митними брокерами, на яких обговорено розвиток спрощень митного контролю та проблемні питання взаємодії митних органів з бізнесом.

Також у ході Технічної місії експерт поділився досвідом та кращими світовими практиками аналізу даних та проведення внутрішніх аудиторських перевірок.

За результатами Технічної місії очікується отримання практичних рекомендацій для використання їх як підґрунтя при плануванні подальших кроків реформування Держмитслужби.