У пункті пропуску “Ягодин” можуть реалізувати пілотний проєкт з автоматизованого контролю за рухом автомобілів

30 April

Пілотний проєкт з впровадження інтелектуальної системи керування рухом автомобілів може бути реалізований в пункті пропуску “Ягодин” на Волині. Про це стало відомо під час робочої поїздки до Волинської митниці Держмитслужби заступника Голови Держмитслужби Руслана Черкасського.

Проєкт передбачає створення автоматизованого контролю за рухом автомобілів в пункті пропуску за допомогою системи зчитування номерних знаків, максимальну автоматизацію контрольних процедур, зменшення впливу людського фактора та корупційної складової під час виконання контрольних процедур, забезпечення ритмічності подачі транспортних засобів на суміжну сторону.

Під час візиту до пункту пропуску Р. Черкасський відвідав польську частину пункту пропуску міжнародний автомобільний пункт пропуску (МАПП) “Дорогуск”, де польські колеги ознайомили його з особливостями функціонування, перспективами розширення і модернізації пункту. Своєю чергою Волинською митницею Держмитслужби було представлено проєкт “Інтелектуальної системи керування рухом автомобілів в МАПП “Ягодин””. 

Міжнародний автомобільний пункт пропуску “Ягодин-Дорогуск” має стратегічне розташування - він знаходиться на міжнародній трасі Варшава - Київ. Відтак, саме тут відбувається пропуск майже 50% вантажних автомобілів на українсько-польському кордоні серед інших трьох пунктів пропуску. Розуміючи важливість даного пункту пропуску, польська сторона розпочала реалізацію проєкту модернізації МАПП, завершити який планують до 2025 року.

Реалізація проєкту польської сторони передбачає облаштування 3 вантажних терміналів та розширення МАПП до 40 гектарів. Відповідно існує нагальна потреба розширення та модернізації української частини пункту пропуску з метою забезпечення синхронності пропускних операцій.

Р. Черкасський наголосив, що керівництво Держмитслужби підтримує ініціативу митниці у реалізації проєкту “Інтелектуальної системи керування рухом автомобілів в МАПП “Ягодин””. Та, враховуючи обмежені можливості бюджетного фінансування, Держмитслужбою буде розглядатися питання щодо пошуку донорських джерел фінансування з метою запровадження такої системи в МАПП “Ягодин” у якості пілотного проєкту.

“Використання морально застарілих технологічних рішень таких, як паперові контрольні талони, подвійне внесення даних до відомчих інформаційних систем митниками та прикордонниками, відсутність автоматизованої звірки даних, неавтоматизовані процедури внесення інформації з можливістю її коригування — безумовно не відповідають вимогам сьогодення”, - зазначив Р. Черкасський.