23 грудня відбулась селекторна нарада з керівниками територіальних підрозділів щодо організації виконання наказу Міністерства фінансів України від 18 жовтня 2021 року № 552 «Про затвердження Порядку виконання митних формальностей із застосуванням скануючих систем».

24 December
Odoo • Зображення та текст

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування Міністерством юстиції України, що очікується найближчим часом.

Цей наказ – вагомий крок до регламенту використання скануючих систем, адже тепер весь порядок використання є нормативно врегульованим. 

Під час розробки наказу застосовувався комплексний підхід – окреслено питання використання скануючих систем для сканування великовантажних автомобілів та контейнерів як мобільного, так і стаціонарного типів, а також використання багажних/поштових скануючих систем. Не менш важливим питанням є регламент підготовки персоналу – операторів скануючих систем.

Перевагою є те, що підбір та навчання персоналу Державна митна служба України може забезпечити власними потужностями Департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення, не залучаючи третіх сторін. Лише за поточний рік пройшли спеціалізоване навчання 96 посадових осіб митниць.

Як результат, керівникам митниць та профільних підрозділів доведено важливість завдань і заходів, які забезпечать виконання наказу Міністерства фінансів України та ефективну реалізацію положень затвердженого ним Порядку.