78% представників бізнесу оцінюють роботу Держмитслужби як ефективну - опитування

28 October

28 жовтня дані шостої хвилі щорічного опитування 1000 підприємств експортерів та імпортерів по всій території України оприлюднив Інститут економічних досліджень та політичних консультацій в рамках реалізації проєкту Підтримка Громадської Ініціативи «За чесну та прозору митницю».

Odoo • Зображення та текст

Згідно з даними дослідження, майже 78% представників бізнесу вважають роботу Державної митної служби України ефективною, при цьому майже 21% вважають митницю ефективною і такою, що не має потреби у змінах, а 57,1% респондентів вказали, що робота митниці у цілому  ефективна, але вимагає деяких змін. Це найбільша частка за останні 5 років.

Odoo • Зображення та текст
Проблемою номер один для виключно експортерів, великих та середніх підприємств, а також для с/г та промислових підприємств є недосконале митне законодавство. Для імпортерів, мікро- та малих підприємств, а також для сфер торгівлі і послуг основною проблемою є завищення митної вартості
Індекс сприйняття роботи митниці на шкалі від -1 до +1 (СРМ) є позитивним у всіх регіонах. Найкращі оцінки поставили підприємства у Черкаській та Донецькій областях: значення Індексу СРМ тут склало 0,69 та 0,67. Найнижчі значення Індексу СРМ у Рівненській, Київській та Волинській областях. Але і тут переважають позитивні оцінки.
Odoo • Зображення та текст

Більше 60% опитаних оцінили роботу митниці за останній рік добре та відмінно. 8,5% дали незадовільну оцінку. Середній бал: 3,7 з 5 (у 2020 році – 3,6). 


Виключно експортери оцінили роботу митниці вище, ніж інші опитані (середня оцінка – 4 бали). С/г та промислові підприємства оцінили роботу митниці краще від інших. Середні та великі підприємства краще оцінюють роботу митниці, ніж малі та мікропідприємства. Кожне п’яте промислове підприємство (20,4%) не повідомляє про проблеми на митниці. Це більше, ніж в інших секторах, зазначається у дослідженні.
Респонденти оцінили практично усі кваліфікації митних інспекторів в середньому на 4 або 4+ бали з п’яти.
Середню тривалість митного оформлення представники бізнесу оцінили у 10 год (10,4 у 2020 році), тривалість митного огляду у 2,2 год (2,5 у 2020 році).
Частка підприємств, які вважають напрямок реформ на митниці правильним (30,1%), значно перевищує частку тих, які вважають його неправильним (8,7%).