Держмитслужба представила румунським колегам проєкт будівництва нового пункту пропуску на спільній ділянці кордону

20 March
Odoo • Зображення та текст

Представники митних і прикордонних відомств України та Румунії обговорили питання розвитку транспортної інфраструктури, а також впровадження Системи раннього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій на спільному кордоні.

За час повномасштабної збройної агресії росії українська митниця втратила значну кількість інфраструктурних об’єктів. Навантаження на західний кордон зросло у десятки разів, тож одним із першочергових завдань Держмитслужби є стабілізація ситуації у пунктах пропуску і забезпечення ритмічності руху транспортних засобів.
Наразі не всі автомобільні пункти пропуску на українсько-румунському кордоні здійснюють повноцінне переміщення вантажних транспортних засобів. Суттєві вантажопотоки переміщуються через поромний пункт пропуску «Орлівка-Ісакча», пропускна здатність якого обмежена можливостями поромної переправи.
Одним із нестандартних рішень, прийняття яких вимагає нинішня ситуація на кордоні з Румунією, є впровадження Системи раннього повідомлення про виникнення надзвичайних ситуацій, яка вже успішно діє на кордоні з Польщею, Словаччиною та Угорщиною. Під час зустрічі мова йшла про те, що за результатами пілотного проєкту буде визначено оптимальну кількість транспортних засобів, зокрема, вантажних, які мають синхронно переміщуватися через пункти пропуску на українсько-румунському кордоні.
Водночас представники Держмитслужби представили румунській стороні та Послу Румунії в Україні проєкт будівництва пункту пропуску «Біла Криниця-Климоуці», який має стати найбільшим в Україні модернізованим пунктом пропуску для вантажів і частково розвантажити діючі автомобільні пункти пропуску.