Держмитслужба продовжує імплементацію політики ґендерної рівності

20 June
Odoo • Зображення та текст

20 червня, Верховна Рада ратифікувала Стамбульську конвенцію. Стамбульська конвенція - це міжнародна угода Ради Європи та перший міжнародний законодавчий акт, що передбачає захист прав жінок.

Держмитслужба продовжує імплементацію політики ґендерної рівності, зокрема розвиває співпрацю з Всесвітньою митною організацією у цьому напрямку.

16 червня 2022 року Держмитслужба вдруге взяла участь у засіданні віртуальної групи ВМО з питань ґендерної рівності та різноманітності. Віртуальна робоча група є платформою для обміну досвідом та передовою практикою між країнами-членами організації з питань ґендерної рівності та різноманітності. 

Під час зустрічі Йоханна Тернстром, проєктна менеджерка ВМО з ґендерних питань, відзначила, що 💬Всесвітня митна організація та її голова Куніо Мікурія надають особливого значення реалізації ґендерної політики в митних адміністраціях країн-учасниць. Крім того, вона презентувала план ВМО з імплементації ґендерної політики, а представники митних адміністрацій Південноафриканської Республіки та Індонезії поділилися досвідом щодо передових практик імплементації ґендерних політик.

Держмитслужбу на даному засіданні представила проєктна менеджерка Офісу підтримки реформ та членкиня робочої групи з питань ґендерної політики Держмитслужби Вікторія Зінченко, яка проінформувала під час засідання про важкі умови роботи під час воєнної агресії рф тим самим привернувши увагу міжнародної спільноти до війни в Україні. Також повідомила про плани щодо реалізації ґендерної політики в Держмитслужби, а саме: навчання з проведення ґендерного аудиту та подальше його проведення, проведення опитування для визначення рівня задоволеності умовами державної служби в частині врахування у кадровій політиці принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, за результатами якого планується розробити рекомендації щодо подальшої імплементації ґендерної політики в Держмитслужбі.  

Нагадаємо, що у грудні 2020 року Державна митна служба України приєдналася до ухвалення Декларації Ради митного співробітництва з питань ґендерної рівності та різноманітності на митниці. Також у жовтні 2021 року в Держмитслужбі було створено робочу групу з питань ґендерної політики, яку очолив заступник Голови Державної митної служби Владислав Суворов. Її перше засідання відбулось у грудні 2021 року. Одним із пріоритетних завдань робочої групи було визначено посилення співпраці з ВМО у сфері реалізації ґендерної політики.  


Ґендерна політика — це комплекс заходів направлених на забезпечення рівних прав і можливостей їх реалізації для жінок і чоловіків, що дозволяє їм брати однакову участь у житті суспільства.