Держмитслужба запустила новий офіційний вебпортал

10 June

Відтепер усі сервіси, які надає Митниця, а також інформація про них містяться на офіційному вебпорталі Державної митної служби України customs.gov.ua. Після розділення Державної фіскальної служби на Податкову та Митну, Держмитслужба для висвітлення своєї діяльності послуговувалась тимчасовим сайтом. Натомість дизайн нового порталу врахував користувацькі потреби українських громадян та бізнесу, а попередні численні тестування довели: сайт — максимально захищений та відмовостійкий. 

Odoo • Зображення та текст

На вебпорталі є інтерактивна карта роботи пунктів пропуску (далі — ПП) на час карантину. На ній позначені усі ПП — відкриті та закриті, — як для пасажирського (в т.ч. пішохідного), так і для вантажного сполучення. Інформація на карті постійно оновлюється, враховуючи поступове відкриття пунктів пропуску Урядом України та країнами-сусідами.  


 У червні вебпортал поповниться мапою митної інфраструктури, яка відображатиме актуальний стан ПП із детальною інформацією по кожному. За допомогою фільтрів можна буде знайти місця митного оформлення в регіоні, який цікавить; переглядати пропускну здатність ПП і навіть відслідковувати ситуацію на місці (приміром, із чергами) у режимі відеотрансляції (у випадку наявності такої камери).

За допомогою інтерактивного модулю аналітики імпортно-експортних операцій https://bi.customs.gov.ua/ — дізнатися середню митну вартість імпортованого авто з різних країн. 

Досить просто на вебпорталі можна перевірити автомобіль за VIN-кодом та пересвідчитись, що він дійсно пройшов митне оформлення в Україні і завезений легально, зі сплатою усіх зборів (інформація доступна з 2014 року).

Крім того, на вебпорталі міститься вичерпна інформація, коли громадянам слід прямувати на зелений, а коли — на червоний коридори при перетині кордону; для бізнесу — які товари заборонені, а які мають обмеження (квоти) для переміщення.  

Представникам бізнесу буде корисним «Єдине вікно для міжнародної торгівлі», в особистому кабінеті якого вони можуть онлайн здійснити перевірку митної декларації, отримати інформацію щодо класифікації товарів, рахунків для сплати митних платежів та ін. Працюватиме на новому вебпорталі й онлайн система скарг на роботу митниць, де можна повідомити про проблему і відстежувати статус обробки звернення.

Якщо у вас є пропозиції чи зауваження щодо розвитку вебпорталу, напишіть нам, будь ласка, на service-desk@customs.gov.ua 

Запуск нового вебпорталу став можливим завдяки підтримці проєкту USAID/UK aid TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах.