Голова Держмитслужби взяв участь у нараді в Офісі Генпрокурора, присвяченій додержанню законодавства у сфері охорони навколишнього природнього середовища

18 March

17 березня, під головуванням Генерального прокурора Ірини Венедіктової, відбулась спільна нарада керівників правоохоронних та інших державних органів з питань додержання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природнього середовища і протидії кримінальним правопорушенням проти довкілля.


Участь у нараді взяли Секретар РНБО Олексій Данілов, Голова СБУ Іван Баканов, заступник Міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, в.о. директора ДБР Олексій Сухачов, голова Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, керівники уповноважених відомств та органів.

Odoo • Зображення та текст

З боку Держмитслужби у заході брали участь Голова Держмитслужби Павло Рябікін і заступники Голови Держмитслужби Руслан Черкасський та Владислав  Суворов.

Із відеозверненням, підготовленим для наради, до учасників заходу звернувся Президент України Володимир Зеленський, який наголосив на тому, що “посилення боротьби з правопорушеннями у сфері охорони довкілля повинно бути одним із основних пріоритетів кримінальної політики”.


Проблемні питання, що піднімались на нараді, стосувалися ефективного реагування на забруднення атмосфери та  викиди від промисловості, накопичення відходів виробництва і споживання, порушення правил охорони і використання надр, нелегального видобутку бурштину, боротьби із злочинністю у сфері лісокористування та ін.

Держмитслужба, у межах повноважень, здійснює контроль за додержанням чинних заборон та обмежень на пропуск товарів, спрямованих на охорону навколишнього середовища, зокрема щодо деревини і лісоматеріалів, агрохімікатів, небезпечних відходів, об’єктів флори і фауни, що перебувають під загрозою знищення.

Так, упродовж 2020-21 рр. митницями виявлено та припинено 221 факт незаконного переміщення «пиломатеріалів, лісоматеріалів» на загальну суму понад 14 млн. грн.

Що стосується випуску у вільний обіг на митній території України агрохімікатів, митні органи здійснюють відповідні митні формальності на підставі Переліку агрохімікатів, дозволених до ввезення на митну територію України без їх державної реєстрації та відповідних дозволів або інформації про їх державну реєстрацію.

Випуск небезпечних відходів здійснюється на підставі повідомлення компетентного органу, що видав дозвільний документ, про транскордонне переміщення небезпечних відходів через “єдине вікно” для міжнародної торгівлі.

Митниці Держмитслужби і в подальшому будуть здійснювати заходи, спрямовані на захист довкілля та додержання норм і вимог чинного законодавства.

За наслідками координаційної наради її учасникам було надано проєкт постанови, в якому визначено низку необхідних заходів у сфері захисту та охорони довкілля.