Кабінет Міністрів України підтримав законопроєкт «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів»

31 December
Odoo • Зображення та текст

29 грудня Кабмін схвалив проєкт Закону України “Про внесення змін до Митного кодексу України щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів”. 

Проєкт розроблено Міністерством фінансів України спільно з Держмитслужбою в рамках перегляду концепції професійної підготовки та підвищення кваліфікації в Держмитслужбі з метою законодавчого врегулювання процедури атестації посадових осіб митних органів, яка включатиме оцінку їх кваліфікації та доброчесності. 

Проєктом Закону пропонується внести зміни до Митного кодексу України, в частині доповнення його новою статтею 570 (1), яка встановлюватиме норми, зокрема, щодо 

- проведення атестації посадових осіб митних органів для підтримання належного рівня їх кваліфікації і доброчесності;

- видів атестації та частоти їх проведення;

- принципів, з дотриманням яких проводиться атестація;

- видів рішень та рекомендацій, що приймаються атестаційною комісією.

Водночас у зазначеному проекті Закону передбачено надання права керівнику митного органу приймати відповідні рішення за результатами атестації та рекомендаціями атестаційної комісії, зокрема переведення посадової особи без обов’язкового проведення конкурсу на вищі посади, нижчі посади, або звільнення з таких посад. Крім цього, передбачено проведення позапланової атестації за заявою посадової особи з метою захисту її честі та гідності. 

Такі зміни покликані удосконалити систему контрактної форми проходження державної служби,  планування кар’єри посадових осіб митних органів, стимулювати їх до постійного вдосконалення знань та навичок, і, як результат, забезпечити формування якісного кадрового складу Держмитслужби.

Схвалений Кабінетом Міністрів України законопроект щодо запровадження атестації митників найближчим часом буде подано на розгляд Верховної Ради України.

Як повідомлялось раніше, завершено експериментальний проєкт з тестування посадових осіб митних органів з питань кваліфікації та благонадійності. Проведення тестування було здійснено у 2 етапи, загалом участь у ньому взяли 9441 посадових осіб (97% від загальної кількості митників).