Набрав чинності Закон “Про Митний тариф України”

3 July

3-го липня з 00 год. набув чинності новий Закон “Про Митний тариф України”, офіційно опублікований напередодні у “Голосі України”.

Відтепер Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі - УКТЗЕД) приведена у відповідність до сучасної редакції Гармонізованої системи опису та кодування товарів Всесвітньої митної організації (останньої версії 2017 р.).

Подолане відставання у 5 років (до цього українська Митниця працювала за редакцією УКТЗЕД, побудованою на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів 2012 р.).


Закон забезпечує здійснення митного оформлення товарів в Україні із застосуванням сучасних міжнародних норм митного права в частині класифікації товарів. 

Сучасна УКТЗЕД спростить співставлення даних митної статистики, забезпечить спрощення аналізу товарних потоків на митному кордоні України, пришвидшить митне оформлення.  

Усі зміни в сучасній версії УКТЗЕД є дзеркальним відображенням (автентичним перекладом) змін, що відбулися при переході до Гармонізованої системи сучасної версії 2017 року.

Ці зміни періодично відбуваються у зв’язку із технічним прогресом (з’являються нові технічні вироби), для забезпечення більш зрозумілого викладу назв товарів, для контролю та боротьби з перевезенням наркотиків та зброї (нові види яких також періодично виникають), для безпеки харчування, боротьби з епідеміями тощо.

Загалом в останнє видання  Гармонізованої системи 2017 р було внесено 233 правки, які, відповідно, мають бути враховані і у вітчизняній УКТЗЕД.


Так, наприклад,  було створено нову окрему товарну позицію 9620, до якої відносять моноподи, триподи (триноги), селфі-палки. Натомість дві товарні позиції 2848 (неорганічні фосфіди) та 8469 (друкарські машинки) були вилучені через мізерні обсяги торгівлі. При цьому, у зв’язку із збільшенням обсягів торгівлі, створені нові коди для таких товарів, як мандарини та клементини, безалкогольне пиво, вино в контейнерах (bag-in-box), коензим Q10 тощо. Цілу низку змін здійснено для виокремлення антималярійних товарів в окремі коди. Для кращого розуміння, формулювання «дитяче харчування» («infant food»), замінено словами “продукти, призначені для немовлят або дітей молодшого віку” (Food suitable for infants and young children).

Фактично УКТЗЕД в редакції Митного тарифу України є багатогранним, об’ємним та складним документом, яким встановлені коди для величезної кількості товарів (біля 11 тис. 10-ти значних кодів). 

Для правильної класифікації товарів Держмитслужбою розроблені Перехідні таблиці від УКТЗЕД 2012 р. до УКТЗЕД версії 2017 року (затверджені Наказом Державної митної служби від 01.07.2020 № 234). 
Держмитслужба розробила Пояснення до УКТЗЕД відповідно до положень Закону, які доступні на офіційному сайті.

Довідково
Гармонізована система переглядається Всесвітньою митною організацією кожні п’ять років. Відповідно до міжнародних зобов’язань, Держмитслужба зобов’язана через п’ять років розробляти та імплементувати нову версію УКТЗЕД.