Відбулась робоча зустріч керівництва Держмитслужби з Канцлером Міністерства фінансів Естонії

6 October
Odoo • Зображення та текст

5 жовтня відбулась робоча зустріч заступника Голови Держмитслужби Владислава Суворова з Канцлером Міністерства фінансів Естонії Меріке Сакс. Під час зустрічі сторони обговорили українсько-естонське митне співробітництво, спрямоване на розвиток торговельно-економічних відносин між країнами та впровадження пілотного проєкту організації управління чергами автотранспорту перед міжнародними автомобільними пунктами пропуску «Електронна черга перетину кордону». 

Заступник Голови подякував естонській стороні за візит та повідомив, що між Держмитслужбою та естонською митною адміністрацією відбувається одна із найбільш результативних взаємодій серед європейських країн.

Мері Сакс розповіла, що “Електронна черга перетину кордону” є одним із успішним естонським проєктом, завдяки якому можна позбутись черг на кордонах, покращити моніторинг під час перетину кордону та зменшення корупційних складових.

Владислав Суворов повідомив, що Держмитслужба вивчає найкращі практики з усього світу щодо спрощення перетину кордону. При цьому Держмитслужба повністю підтримує впровадження таких інструментів як електронні черги на кордоні. Разом з тим, роль митниці у впорядкуванні руху до пункту пропуску необхідно додатково аналізувати з урахуванням законодавства України.

Також заступник Голови розповів колегам з Естонії про основні напрямки реформування Держмитслужби - кадрову реформу, ІТ трансформацію, гармонізацію законодавства з ЄС та модернізацію митної інфраструктури. 

Владислав Суворов наголосив на успіхах, які зробила Державна митна служба України, а саме - реалізація NCTS і старт програми АЕО. 

Наприкінці зустрічі сторони подякували за зустріч та обмінялися прямими контактами для налагодження подальшої роботи.