Відбувся пресбрифінг, присвячений 30-річчю заснування Державної митної служби України

25 June
Odoo • Зображення та текст

25 червня, на території Київської митниці Держмитслужби, відбувся пресбрифінг заступника Голови Держмитслужби Владислава Суворова з нагоди 30-річчя Державної митної служби України. Під час зустрічі з журналістами заступник Голови презентував основні здобутки Митниці та плани з подальшого реформування. 

Саме 25 червня 1991 року, у період становлення Незалежності України, був прийнятий Закон “Про митну справу УРСР”, де зафіксовано всі поточні напрацювання з митного питання. Зокрема, Владислав Суворов відзначив, що 30 років – це вік зрілості для людини і ключовий етап становлення для державної інституції. За цей час Митниця пережила декілька трансформацій - спочатку Митний комітет та Держмитслужба, потім об'єднання з податковою службою в Міністерство доходів та зборів та функціонування в Державній фіскальній службі. Тільки з 8 грудня 2019 року Держмитслужба повернула свій статус центрального органу виконавчої влади, свої функції та повноваження з реалізації державної митної політики. 

Заступник Голови Держмитслужби акцентував увагу на необхідності розвитку за європейським шляхом і зауважив, що сьогодні реформування Державної митної служби України спрямоване на досягнення європейських стандартів і зразків митної справи.

“Українська митниця – це фактор не лише економіки, фінансів, соціальних стандартів населення та іміджу держави. Митниця – це без перебільшення фактор геополітики. І не так давно Україну намагалися втягнути назад в історичне минуле, у пострадянський геополітичний простір саме через  Митний союз – ЄАЕС”, – зазначив у своєму виступі заступник Голови Державної митної служби України.

Владислав Суворов нагадав, що Держмитслужба наповнює держбюджет на 40%. За останні декілька місяців надходження збільшуються – шляхом перерозподілу з тіньового обороту в офіційний. У порівнянні з аналогічним періодом –  січень-травень 2020 року – надходження зросли на 38% (46,8 млрд грн). 

Владислав Суворов презентував ключові напрямки реформування Держмитслужби. Зокрема, кадрова реформа – перехід до єдиної юридичної особи, тестування митників на знання законодавства, на загальні здібності (зокрема, абстрактне, числове, вербальне мислення) та благонадійність. Також заступник Голови Держмитслужби розповів про проєкти із залучення ветеранів АТО/ООС та студентів профільних закладів вищої освіти до роботи в митних органах.

“Неможливо боротися з контрабандою та корупцією, не здійснивши кадрову реформу, не торкаючись питань внутрішньої безпеки та налагодження взаємодії з правоохоронними органами. Для того, щоб митна служба отримала нові можливості і повноваження, необхідні серйозні законодавчі зміни”, - розповів Владислав Суворов під час презентації.

Зокрема, заступник Голови нагадав, що Держмитслужба запустила пілотний проєкт четвертої фази NCTS. Наразі проводиться національне застосування системи, яка спростить для українських компаній транзит товарів до ЄС. 

“Попереду у Державній митній службі України після 30 років роботи великі зміни – і великі перспективи. Вірю, що одна з головних і основоположних інституцій нашої держави матиме успішне майбутнє. З часом Митна служба вийде на європейський рівень роботи, стане сервісо-орієнтованою та високотехнологічною, буде ефективно протидіяти контрабанді та іншим порушенням митного законодавства”,- підбив підсумки свого виступу заступник Голови Держмитслужби Владислав Суворов.