З 7 листопада в Україні запрацює Загальна декларація прибуття для пропуску через митний кордон

13 October

Загальна декларація прибуття (далі –  ЗДП) буде обов'язковою для ввезення (імпорту) товарів до України, у тому числі, з метою транзиту. Застосування ЗДП  передбачене міжнародними угодами та вводиться для попереднього проведення аналізу ризиків спеціалістами Держмитслужби.

З 7 листопада 2020 року ЗДП стане обов’язковою для пропуску товарів, що перевозять через пункти пропуску України, і подаватиметься до Держмитслужби.

Введення ЗДП є черговим кроком до впровадження в Україні міжнародних норм і стандартів митного контролю. Це передбачене Міжнародною конвенцією про спрощення та гармонізацію митних процедур (Кіотська конвенція), Рамковими стандартами безпеки та спрощення світової торгівлі Всесвітньої митної організації та Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

ЗДП — це електронне повідомлення з набором відповідних даних, сформоване перевізником (або від його імені іншою особою) та направлене у вигляді електронного файлу митному органу. Також є можливість заповнити ЗДП безпосередньо на веб-порталі Держмитслужби, в собистому Кабінеті користувача.

При поданні загальної декларації прибуття відбувається попередній аналіз (до прибуття у пункт пропуску на митному кордоні України) інформації про перевезення товарів, що ввозяться в країну або прямують транзитом в інші держави. Мета нововведення – організація безпеки та надійності ланцюга поставок і зменшення ризиків для потрапляння в країну небезпечних товарів.

Наразі триває спільна підготовка держорганами, задіяними в процесі запровадження ЗДП, процесів та процедур для ефективного впровадження загальної декларації прибуття, адже швидкість та зручність процесів митного контролю є пріоритетом.

На сьогодні в особистому Кабінеті на Єдиному державному інформаційному веб-порталі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» реалізована можливість провести тестування подання ЗДП (заповнення відомостей в полях ЗДП) та отримати результат щодо можливості прийняття митницею декларації в режимі он-лайн. Для тестування подання ЗДП необхідно мати КЕП.

Звертаємо увагу, що ЗДП не подається у разі ввезення:

• товарів, що переміщуються морськими, річковими та повітряними суднами, які під час перебування на митній території України не роблять зупинок у портах чи аеропортах, розташованих на цій території;

• товарів, що переміщуються трубопровідним транспортом та лініями електропередачі;

• листів, поштових карток та секограм;

• товарів, що переміщуються відповідно до вимог актів Всесвітнього поштового союзу;

• військової техніки та інших товарів, передбачених статтею 252 Кодексу;

• товарів, що ввозяться на митну територію України особами, яким надано митні пільги, передбачені статтями 383 - 386, 388, 389, 391 і 392 Митного кодексу України, та які ввозяться на митну територію України у зв'язку з наданням таких пільг;

• товарів, що переміщуються із застосуванням книжки (карнета) А.Т.А.;

• товарів, що переміщуються громадянами для особистих, сімейних та інших потреб, не пов'язаних із провадженням підприємницької діяльності, у ручній поклажі або в супроводжуваному багажі;

• товарів, що ввозяться для спортивних цілей учасниками офіційних спортивних змагань;

• припасів, які знаходяться на борту транспортного засобу, що прибуває на митну територію України;

• транспортних засобів особистого користування;

• товарів, необхідних для подолання наслідків стихійного лиха, аварій, катастроф, епідемій;

• органів та інших анатомічних матеріалів людини для потреб трансплантації.