Делегація Держмитслужби закликала митні адміністрації країн-членів ВМО посилити митне співробітництво для недопущення агресії на кордонах

27 June
Odoo • Зображення та текст

Під час 139-го та 140-го засідань Рада Всесвітньої митної організації (ВМО) розглянула заяву України щодо збройних дій російської федерації та республіки білорусь, які завдають шкоди митній діяльності та порушують світове митне співробітництво. Не дивлячись на супротив деяких країн, які опинились в меншості, питання залишилось у порядку денному засідань Ради і було розглянуто за діючою процедурою.

У своїй заяві Україна нагадала, що більшість членів ВМО підтримали Резолюцію Генасамблеї ООН ES-11/1 від 2 березня 2022 року, яка засудила напад рф на Україну та висунула вимогу припинити вогонь та вивести війська рф з України. Було підкреслено, що своїми діями рф та рб, будучи членами ВМО, порушили базові принципи ВМО: заохочення співробітництва між митними адміністраціями, забезпечення гармонізації та одноманітності митних систем, підвищення ефективності митних процедур та спрощення торгівлі. Особливо було наголошено, що триваюча блокада морських портів України перешкоджає експорту зерна та продовольства, що має особливо негативні наслідки для країн, що розвиваються.

Україна закликала рф негайно розблокувати українські морські порти для експорту зерна та продовольства, припинити знищення митної інфраструктури України, повернутись до політики митного співробітництва з усіма членами ВМО без виключення. Також Україна звернулась до ВМО та членів підтримати вимоги України до рф та рб поважати митні кордони України, допомогти Україні у відновленні ланцюгів постачання зернових, зосередитись на зміцненні митного співробітництва між митними адміністраціями на основі взаємної довіри і безпеки на кордонах.

Спираючись на заяву України, Рада ВМО під головуванням і за участі шейха Бахрейну пана Ахмеда Аль Халіфа зробила такі висновки:

- визнавати важливе значення митних пунктів пропуску, які часто останніми закриваються під час конфліктів та першими відкриваються після їх завершення;

- засудити будь-які акти агресії на митних кордонах, що створюють небезпеку для митників та прикордонників;

- закликати всі митні адміністрації продовжити сприяти переміщенню гуманітарних вантажів;

- посилювати співробітництво між членами.

Висновки Ради були одностайно підтримані всіма членами ВМО під триваючі оплески. Вперше за всю свою історію існування, будучи суто технічною організацією в сфері митної справи, ВМО зробила глобальні висновки щодо ролі митниці під час агресивних збройних дій на кордонах та ще раз підкреслила важливість співробітництва між митними організаціями на основі довіри для упередження таких негативних дій. 

Наша держава сприяла таким висновкам, ще раз звернувши увагу світової митної спільноти на те, які руйнівні наслідки має агресія рф та рб проти України для всього світу в митній площині, та закликавши всі митні адміністрації та ВМО посилити митне співробітництво для недопущення агресії на кордонах, знищення митної інфраструктури в результаті агресивних збройних дій, відновлення ланцюгів постачання критичних товарів та відновлення безпеки на кордонах.

Тема засудження агресії на митних кордонах перекликається з іншою темою, піднятою представником Держмитслужби на останніх засіданнях Правоохоронного комітету та Постійного технічного комітету ВМО – роль митниці в ситуаціях нестабільності і конфліктів на кордонах, яка актуальна для широкого кола країн світу, в тому числі і для країн Європи. Тож Секретаріату ВМО запропоновано глибше вивчити роль митниці в даних ситуаціях і надати відповідні узагальнені рекомендації на основі досвіду країн – членів, в тому числі України. Під час засідання Ради делегація Держмитслужби висловила впевненість, що тема ролі митниці в ситуаціях нестабільності, а особливо конфліктів, знайде подальший розвиток в роботі Постійного технічного комітету ВМО та висловила готовність поділитись своїм досвідом у цій сфері. В свою чергу, ВМО підхопила тему, оголосивши про намір провести конференцію із зазначеного питання у Нігерії.