Як функціонує митний аудит у країнах ЄС, - досвід Польщі

18 November

Семінар «Практичний досвід проведення митного аудиту» відбувся 10-12 листопада он-лайн у рамках Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM).

Odoo • Зображення та текст

Лешек Прус, експерт EU4PFM, ознайомив українських колег із досвідом застосування системи митного контролю в Польщі та в цілому в ЄС, та презентував практичні кейси.

Експерт акцентував увагу на тому, що митний контроль, за законодавством ЄС, повинен використовувати систему ризиків, та інформував про можливі алгоритми, які використовуються в системі управління ризиками при плануванні митного аудиту.

Лешек Прус ознайомив із джерелами інформації для митного аудиту щодо діяльності суб’єктів господарювання (як офіційними, так і можливими для використання), та правовими механізмами отримання такої інформації. Окрему увагу було приділено темі обміну податковою інформацією між митними органами країн-членів ЄС – зокрема, міжнародним угодам, їх узгодженням із національним законодавством, компетентним органами за цими зобов'язаннями, обов'язковості обміну в електронній формі, а також особливостям опрацювання персональних даних у зв'язку з необхідністю дотримання всіма органами законодавства про захист таких даних.

Українські фахівці отримали інформацію про застосування стандартів митного аудиту у ЄС та щодо практичних аспектів імплементації статті 48 Митного кодексу ЄС щодо Пост-митного контролю – кого можна контролювати, можливий обсяг контролю, технічні процедури, потік інформації тощо.

Експерт представив також концепцію митного боргу в ЄС – зокрема, механізми впливу на підприємства у разі несплати у встановлені законодавством строки, митні платежі та штрафні санкції, визначені за результатами митних перевірок, а також існуючі ІТ-інструменти з цього питання.

Світлана Аніщенко, директор Департаменту митного аудиту та обліку осіб Держмитслужби, зазначила, що інформаційна система “Митний аудит" у серпні та вересні 2021 року пройшла тестування у відокремлених підрозділах Держмитслужби, і надалі передбачається розвиток функціоналу програмного продукту. «Нам важливий досвід країн ЄС у цьому питанні – з точки зору як логіки побудови нормативно-правової бази, так і можливостей системи, які вона надає Митниці. Особливо цікавий для нас досвід сусідньої Польщі», - зазначила вона.

«Оскільки Держмитслужба визначила побудову системи Митного аудиту як одну з пріоритетних, EU4PFM підтримуватиме Україну як у подальшому розвитку такої системи, так і надає інформацію щодо європейського досвіду в її побудові та функціонуванні. Ми розраховуємо, що це допоможе українським колегам визначити, що їм варто врахувати для розбудови системи Митного аудиту, і які питання необхідно висвітлити в наступних семінарах», - зазначив Вітяніс Алішаускас, ключовий експерт EU4PFM з питань митниці.

Це черговий семінар з питань постмитного контролю, організований EU4PFM для фахівців Мінфіну та Держмитслужби. Попередній відбувся у липні 2021.