Ігор Даньков: «Перед нами стоїть задача – бути в тренді сучасних митних практик, мати вплив на прийняття рішень з тем, які представляють інтерес для України»

19 October

Нещодавно наш колега, Ігор Даньков, став радником з митних питань Представництва України при Європейському Союзі. Про те, хто такий «митний аташе», чи допомагає митнику досвід роботи в бізнесі, про поставлені задачі у Всесвітній митній організації (ВМО) пан Ігор розповів у своєму коментарі для пресслужби.

Odoo • Зображення та текст

Тепер Держмитслужба має свого представника в Брюсселі

Вітаю, шановні колеги, друзі!

Дійсно, вже другий місяць я працюю в Брюсселі, займаюсь митним напрямком. Власне, для мене робота тільки починається. Витрачений час пішов на підготовчі заходи, облаштування на новому місці, знайомства з колегами, планування майбутньої діяльності.

Do you speak English? Або навіщо митнику іноземна мова

Кілька слів про себе. У мене дипломатична освіта, в 1990 році з відзнакою закінчив факультет міжнародних відносин і міжнародного права Київського державного університету. Там же одночасно отримав спеціальність перекладача-референта англійської мови. Наразі шліфую знання французької й італійської. І хотів би ще вивчити німецьку та іспанську!

Навіщо знати мови митнику? В сучасному світі, особливо митному, без мов далі кордону України не сягнеш. А митниця – це, перш за все, міжнародні контакти, співробітництво. Основні джерела міжнародного митного права писані, на жаль, не українською мовою. Товаросупровідні документи, контракти, документація складаються іноземними мовами. Будь-який напрямок митної справи передбачає спілкування з колегами з інших країн. Підкреслюю, знання мови – не самоціль. Перш за все, це – інструмент, необхідний для належного виконання обов’язків.

Там, де митна справа перетинається з дипломатичною

Я – дипломат. Саме тому, готуючись працювати в Представництві, довелось згадати студентські роки, погортати підручники, спеціалізовану літературу, поспілкуватись з колегами-дипломатами. 

Інститут митних аташе доволі розвинутий у світі. Брюссель – один з найбільших дипломатичних центрів світу. Серед дипломатичного корпусу тут дуже багато митних аташе, які представляють митні адміністрації своїх країн. З ними треба підтримувати робочі контакти. Знову таки, знання основ дипломатичної справи – це те, чим повинен володіти митний аташе.

Ну і, крім іншого, радники з митних питань з’явились в Україні ще на початку 90-х. Першим з них був Олексій Михайлович Коваль, колишній голова Держмиткому України. Працюючи в центральному апараті Держмитслужби, я гортав оригінали документів, пов’язані з його призначенням, діяльністю. Впевнений, вони увійдуть в історію української митниці.

Досвід в бізнесі

Переконаний – митник повинен розуміти бізнес. Тоді митний контроль буде насправді професійним. У мене за плечима п'ять років роботи менеджером з експортно-імпортних операцій на великому промисловому підприємстві і 25 років роботи юристом з податково-митних питань у компаніях «Великої четвірки» (остання – EY). Специфіка роботи дозволила мені ознайомитись з роботою підприємств різних секторів економіки саме з точки зору оподаткування і митного регулювання. 

Моя головна спеціалізація – непряме оподаткування, а саме – ПДВ (найбільш інтелектуальний податок). Що стосується митного напрямку, моя улюблена тема – митна оцінка (без перебільшень вважаю, що це – королева митної справи). Такий сплав знань дозволяє комплексно дивитись на митну справу.

Наприклад, яка спеціфіка непрямого оподаткування роялті і ліцензійних платежів з урахуванням митних аспектів? Чи створює діяльність нерезидента з використанням митного ліцензійного складу постійне представництво такого нерезидента на території України взагалі і за яких обставин? Яким чином впливають одне на одного трансфертне ціноутворення і митна оцінка?

ВМО – це королівство митників

Більше за все митних аташе «на метр площі» можна зустріти у Всесвітній митній організації (ВМО). На жаль, поки що віртуально, оскільки пандемія внесла свої корективи в роботу цієї організації. Всі заходи проводяться у вигляді відео-конференцій, фізичні контакти зведені до мінімуму.

Україна – член ВМО з 1992 року. Роль цієї організації у розвитку й уніфікації митної справи – неоціненна. Саме тому, мабуть, митна справа – найбільш уніфікована галузь права в світі у розрізі країн. Наприклад, митний інспектор, який займається питаннями контролю правильності визначення митної вартості, завжди зрозуміє свого колегу з будь-якої іншої країни. Тому що питання митної оцінки врегульовано на рівні міжнародного договору – Угоди про застосування статті VII ГАТТ 1994 р. І всі митники користуються практично одним визначенням митної вартості товарів.

ВМО є розробником і адміністратором головних міжнародних митних конвенцій, які становлять основу митної справи. Перш за все, це – Міжнародна конвенція про спрощення і гармонізацію митних процедур (оновлена Кіотська конвенція), Конвенція щодо тимчасового ввезення (Стамбульська конвенція), Міжнародна конвенція з гармонізованої системи опису і кодування товарів (ГС).

На базі ВМО відбуваються безліч заходів (конференцій, засідань комітетів, семінарів і т.ін.), де розглядаються актуальні проблеми митної справи. Найкращі митні практики сконцентровані саме тут. Відповідно, Україна як країна-член цієї організації бере участь в її роботі. Перед нами стоїть задача – активізувати цю участь, щоб мати доступ до всього масиву митної інформації ВМО; брати участь у розробці підходів до вузькоспеціалізованих питань митного напрямку; отримувати відповіді на свої питання; бути в тренді сучасних митних практик; мати вплив на прийняття рішень з тем, які представляють інтерес для України.

Майже кожен день я отримую від ВМО різноманітну інформацію. Її треба вивчати, аналізувати, враховувати в повсякденній роботі митних органів.

Рух в ЄС

Вектор розвитку України – Європейський Союз. Всі реформи в тій чи іншій мірі пов'язані з переходом України на стандарти ЄС, перш за все – у митній справі. Програма перетворень виписана в Угоді про асоціацію між Україною і ЄС. Окремий Додаток до неї присвячений митним питанням.

Перші кроки зроблені вже давно. Україна має доволі розвинуте митне законодавство, яке враховує практично всі міжнародні надбання в цьому напрямку. В плані наближення до ЄС актуальними напрямками для України є модифікація митного законодавства на базі Митного кодексу Союзу, продовження впровадження програми уповноважених економічних операторів (АЕО) і взаємного визнання АЕО з ЄС, приєднання України до системи спільного транзиту ЄС, отримання митними органами права на здійснення правоохоронної діяльності, «криміналізація «товарної контрабанди». Це саме те коло питань, які стоять на порядку денному митних відносин з Брюсселем.

Ігор Даньков, радник з митних питань Представництва України при Європейському Союзі