Правила переміщення валютних цінностей через кордон України

3 January
Odoo • Зображення та текст

Під час В’ЇЗДУ в Україну:

- БЕЗ письмового декларування митному органу, фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон України готівкову валюту і банківські метали в сумі/вартістю, що НЕ перевищує в еквіваленті 10000 євро.

Письмове декларування необхідне лише у разі переміщення:

- валюти України, іноземної валюти та банківських металів у сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 10000 євро.

Щодо неповнолітніх осіб: вони мають право на транскордонне переміщення валютних цінностей у сумі/вартістю, встановлених валютним законодавством. При цьому письмове декларування від імені особи, яка не досягла 16-річного віку, здійснюється її законним представником.

Зверніть увагу, що перерахунок сум готівкової валюти і вартості банківських металів у євро здійснюється за офіційним курсом гривні до євро, установленим Національним банком України, або за крос-курсом, визначеним згідно з офіційним курсом гривні до відповідних іноземних валют і банківських металів, установленим Національним банком, НА ДЕНЬ ПЕРЕТИНУ митного кордону України.

Щодо переміщення валютних цінностей під час ВИЇЗДУ з України, форми декларування аналогічні.

Проте звертаємо увагу, що громадянин-резидент під час  вивезення/пересилання за межі України валютних цінностей в загальній сумі, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10000 євро, додає до декларації документи, що підтверджують:

- зняття ним готівки з власних рахунків у банках і квитанції про здійснення валютно-обмінної операції з цією готівкою (у разі здійснення такої операції) виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10000 євро. Документи, що підтверджують зняття громадянином-резидентом готівки з власних рахунків з метою її вивезення, є чинними протягом 90 календарних днів з дня зняття ним готівки з власних рахунків у банках. 

- придбання ним банківських металів у банках та/або Національному банку виключно на ту суму, що перевищує на день вивезення/пересилання в еквіваленті 10000 євро.

До громадян-нерезидентів ці вимоги не застосовуються (лише дотримання форми декларування).

Детальніше - на офіційному вебсайті Держмитслужби у розділі "Інформація для громадян" (https://customs.gov.ua/informatsiia-dlia-gromadian), де також можна знайти й інші відомості, які допоможуть легко перетнути митний кордон.

Later
Нещодавно Державним бюро розслідувань оприлюднена інформація щодо проведених обшуків на Житомирській митниці, за результатами яких виявлено товари з російської федерації, що начебто були ввезені на митну територію України з порушеннями з боку посадових осіб митних органів. У вересні минулого року автозапчастини були ввезені до пункту пропуску «Ягодин – Дорогуск», де посадовими особами митних органів проведено частковий митний огляд, за результатами якого на пакуванні виявлено надписи російською мовою та документи, підтверджуючі сертифікацію товару для його використання на території рф. Так, до митниці в автоматичному режимі надійшла електронна митна декларація, відповідно до якої товар «автозапчастини» був відправлений з Польської Республіки, а компанія-відправник походить з Китаю. Водночас у товаросупровідних документах були відсутні будь-які відомості щодо країни походження вантажу. З метою здійснення оформлення товар прослідував до Житомирської митниці, де вже посадові особи митниці ініціювали 100% огляд, відбирання зразків товару, проведення експертних досліджень щодо ідентифікації та віднесення товару до країни походження, застосування заходів нетарифного регулювання , перевірки наявності складу правопорушення. З метою проведення спільних заходів щодо вказаного вантажу та відповідного реагування, представники Житомирської митниці звернулися до Житомирської обласної військової адміністрації, Управління Служби безпеки в Житомирської області, ТУ Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Хмельницькому, та координатора від БЕБ по Житомирській області з викладенням усіх обставин справи щодо ввезення та розпочатої процедури митного оформлення товару, що містив ознаки походження з країни агресора. Як наслідок, за результатами інформування працівниками митниці органів державної влади та правоохоронних органів, ту дбр був проведений обшук та вилучення вказаного товару,митницею не завершено митне оформлення та не здійснено проведення перерахованих заходів. Відтак, посадові осоьи Житомирської митниці не допустили жодних порушень чинного законодавства. Зі свого боку Держмитслужба продовжує взаємодіяти з органами влади з метою визначення законного та правомірного рішення щодо цієї ситуації