Щодо стану надходження митних платежів у липні 2022 року

9 August

У липні поточного року митними органами забезпечено перерахування до Держаного бюджету митних платежів на суму понад 22,9 млрд. грн. Визначений Міністерством фінансів індикативний показник надходжень податків і зборів від зовнішньоекономічної діяльності виконано на  50,4%. 

Odoo • Зображення та текст

Продовження активних бойових дій, блокування агресором українських портів та захоплення частини території України  унеможливлює відновлення повною мірою ділової активності суб’єктів підприємницької діяльності, обсягів виробництва та споживання промислової продукції,  експорту товарів, що негативно відображається на обсягах оподаткованого імпорту товарів. 

Зокрема, обсяги оподаткованого імпорту товарів у звітному періоді, у порівнянні з липнем 2021 року, скоротились на більш ніж у 2,6 рази (2,04 млн тонн у липні 2022 року проти 5,38 млн тонн у липні 2021 року).

Зменшення фізичних обсягів оподаткованого імпорту поряд із   зниженням ставок податків на нафтопродукти та збільшенням обсягів пільгового імпорту, перш за все гуманітарної допомоги та товарів оборонного призначення,  не сприяло збільшенню надходження податків до бюджету. 

Зазначені фактори частково компенсувались за рахунок:

зростання вартості ввезених товарів; 

відновлення оподаткування імпорту автомобілів громадянами та товарів, що ввозяться суб’єктами спрощеної системи оподаткування,

вжитих митними органами заходів спрямованих на забезпечення повноти оподаткування та своєчасності надходжень податків до бюджету.

 Для прикладу, середній рівень митної вартості ввезених зі сплатою податків товарів у липні 2022 року перевищив 2 дол за 1 кг «оподаткованого імпорту», що у 2 рази перевищує відповідний показник липня 2021 року.

Вцілому надходження липня 2022 року хоч і зросли, у порівнянні з червнем 2022 року у 1,8 рази (12,7 млрд грн), проте не досягли рівня липня 2021 року (39,4 млрд. грн.).

Так, суттєве зменшення надходжень митних платежів у липні 2022 року, в порівнянні з липнем 2021 року, відбулось при імпорті:

нафти та нафтопродуктів – на 5,5 млрд грн; 

легкових автомобілів – на 3,0 млрд грн;

вугілля, коксу, газу, ТВЕЛів – на 2,6 млрд грн;

обладнання побутового, промислового, інструментів – на 1,6 млрд гривень.

В черговий раз акцентуємо увагу, що протягом квітня – червня 2022 року пільги зі сплати митних платежів запроваджені Законом № 2142 (у т. ч. імпорті автомобілів громадянами та товарів, що ввозились суб’єктами спрощеної системи оподаткування) склали понад 42 млрд грн, що більш ніж на третину перевищує надходження митних платежів до бюджету за цей період (30,6 млрд грн).

Тому вважаємо, що прийняття рішень стосовно розширення переліку пільг зі сплати митних платежів, що не передбачено міжнародними зобов’язаннями України, доцільно здійснювати після всебічної оцінки економічного ефекту від їх запровадження, у т. ч. впливу на стан надходжень податків до бюджету, створення нових робочих місць, тощо.