Українські митники разом з міжнародними партнерами провели семінар, присвячений оцінці ризиків на основі обробки попередньої інформації

19 May
Odoo • Зображення та текст

Державна митна служба України і проект EU4PFM провели дводенний семінар, присвячений митним вимогам ЄС до попередньої інформації, під час якого були розглянуті законодавчі аспекти, відповідні бізнес-процеси, обробка попередньої інформації про міжнародні поштові та експрес-відправлення та система контролю імпорту 2 (ICS2).

Заступник Голови Держмитслужби Владислав Суворов, відкриваючи захід, зазначив, що його тема є дуже актуальною для українських митників, адже досвід колег з ЄС допоможе удосконалити аналітичні методи боротьби з порушеннями митних правил та їх попередження.

Ключовий міжнародний експерт EU4PFM з митних питань Вітяніс Алішаускас зауважив: «Коли у 2013 році приймався новий митний кодекс ЄС, в обґрунтуванні було зазначено, що це було продиктовано потребою уникнути людського фактору в процесі прийняття рішень щодо необхідності перевірки вантажу чи документів. Адже ці рішення мають бути прийняті на підставі автоматизованої системи виявлення ризиків. Через це я завжди підкреслюю, що процес виявлення ризиків майже завжди є «двигуном» для будь-якої нової електронної системи митниці. І якщо раніше ми говорили про ризики фіскальні, то останнім часом значна увага приділяється безпеці, оцінці ризиків, яка заснована на системі Import Control Sistems (ICS2), яка запроваджується в країнах ЄС».

Міжнародний експерт EU4PFM Артурс Коваленко, що є одним з ключових фахівців митниці Латвійської республіки з аналізу та управління ризиками, протягом семінару детально ознайомив учасників з питанням управління митними ризиками безпеки та надійності в ЄС, новими правовими актами, що регулюють цей напрямок. Також експерт зробив огляд практики ЄС щодо обробки попередньої інформації про міжнародні поштові та експрес-відправлення, розповів про базовий функціонал і досвід використання Системи контролю імпорту 2 (ICS2) та відповів на значну кількість фахових питань від українських митників.

«Зараз слово «безпека» має ключове значення і тепер, як ніколи, питання, пов’язані з попереднім аналізом декларацій і покращення засобів і практик роботи, пов’язаних з аналізом ризиків, є в пріоритеті на всіх рівнях. Це передбачає величезне навантаження на митників», - зазначив Артурс Коваленко.

На думку заступника директора Департаменту - начальника відділу профілювання митних ризиків Держмитслужби Василя Пивоварова, аналіз та управління ризиками стосовно поштових та експрес відправлень буде активно розвиватися як зараз, так і в перспективі. При цьому належна увага буде приділятися ризикам безпеки та надійності, в тому числі щодо експортних відправлень.

Українські митники відзначили схожість проблем, з якими у галузі управління ризиками стикаються вони та їх європейські колеги, та подякували експертам за можливість не лише ознайомитися з регуляторними актами, а й обговорити проблемні моменти, що виникають в роботі.