Війна не завадить Держмитслужбі дослухатися до проблем представників бізнесу, – Вячеслав Демченко

22 December
Odoo • Зображення та текст

Сьогодні, 22 грудня, відбулося чергове засідання Громадської ради при Держмитслужбі з метою обговорення діяльності органу в умовах війни і важливих для представників бізнесу питань.

«Зараз непростий для всіх нас і країни час. Втім це не завадило нам зібратися для обговорення нагальних питань, які виникають у представників бізнесу. Повномасштабна війна додала суттєвих викликів не лише в роботі митних органів, бізнесу не менше довелося підлаштовуватись під реалії сьогодення. Очевидно, що всі ми маємо працювати і допомагати нашій державі залишатися сильною та дієздатною. Від нашої з вами роботи залежить і сприйняття України цивілізованим світом і допомога міжнародних партнерів», - наголосив в.о. Голови Держмитслужби Вячеслав Демченко.

Odoo • Текст та зображення
Odoo • Зображення та текст

Представників Громадської ради поінформували про виконання основних завдань Держмитслужби. Зокрема, про те, що в умовах війни і враховуючи численні податкові пільги збережено позитивну динаміку збільшення перерахувань до державного бюджету. Також про те, що за час війни вдалося суттєво посилити напрям міжнародного співробітництва Держмитслужби, про початок міжнародного застосування процедури спільного транзиту, результати у розбудові митної інфраструктури на західному кордоні тощо. 

Обговорили з представниками громадськості і досі не вирішені питання, які вимагають змін до законодавства чи значних коштів.

Представники Громадської ради під час засідання порушили питання ціни фрахту під час морських перевезень; практичного застосування законодавства в частині оформлення попередньої митної декларації типу ЕА з місцями доставки товарів, розташованих у портах Великої Одеси; використання мультимодального транспортного коносамента FIATA; обговорили результати впровадження Антикорупційної програми Держмитслужби на 2021-2022 роки тощо.

Odoo • Текст та зображення

Очільниця Громадської ради  Галина Вдовіна подякувала за налагоджену комунікацію між представниками бізнесу та Держмитслужбою і відзначила, що бізнес отримує необхідні відповіді і роз’яснення від Служби.

Втім, враховуючи те, що держава та всі органи влади працюють зараз у правовому режимі воєнного стану, в умовах численних законодавчих змін, учасники засідання погодились, що необхідно проводити більше зустрічей з бізнес спільнотою для вирішення невідкладних питань і надання необхідних консультацій.