Завершена основна частина тестування митників

25 May

Основну частину експериментального проєкту з тестування посадових осіб митних органів з питань кваліфікації та благонадійності завершено.

Останні тестування митників, згідно з попередньо затвердженим графіком, відбулись на Закарпатті. Наразі матеріали з результатами тестування узагальнюються комісіями та проходять аналітичну обробку у Державній митній службі. Незабаром підсумки проєкту будуть представлені громадськості.

Odoo • Зображення та текст

Загалом тестування пройшли 9048 посадових осіб митної служби. Через хворобу та інші поважні причини не змогли взяти участь у тестуванні близько 400 осіб, що складає 4 %. Вони матимуть змогу пройти тестування разом з колегами, які показали негативний результат під час тесту на знання митного й антикорупційного законодавства та тесту на загальні здібності.

Відповідно до законодавства про державну службу та працю співробітникам будуть запропоновані посади в митницях. При пропонуванні таких посад буде враховуватись рівень професійної компетентності,  засвідчений за результатами тестування. Для 75% посад митників буде запропоновано підписання контракту на три роки. Всі посадові особи митниць будуть призначатися з випробувальним терміном у 6 місяців. Під час випробувального терміну будуть здійснені заходи щодо моніторингу знань, навичок та благонадійності персоналу відповідно до результатів тестування.

Нагадаємо, що посадові особи митних органів проходили три рівні тестування:  

на знання митного та антикорупційного законодавства;  

тест на загальні здібності (зокрема, абстрактне, числове, вербальне мислення);  

тестування на благонадійність, що є психологічним тестом, призначеним виявити посадових осіб із ризиками схильності до порушення встановлених правил та непродуктивної поведінки на робочому місці.

Проєкт реалізується Міністерством фінансів України і Державною митною службою. Експертну та організаційну підтримку в його реалізації надають Національне агентство України з питань державної служби, Посольство США та Представництво Міжнародної Організації з Міграції в Україні, а також експерти Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (EUAM), Програма Європейського Союзу з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM), Команди підтримки реформ при Міністерстві фінансів України та Офісів підтримки реформ при Мінфіні та Держмитслужбі.