Декларація на ввезення гуманітарної допомоги може бути подана митниці як в паперовій, так тепер і в електронній формі

14 April
Odoo • Зображення та текст

Відповідні зміни в постанову Кабінету Міністрів України від 01.03.2022 № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану» внесено постановами Кабінету Міністрів України від 01.04.2022 № 396 та від 06.04.2022 № 409.

 

Особи, які ввозять в Україну гуманітарну допомогу, тепер мають можливість створити електронну декларацію в Особистому кабінеті на Єдиному державному інформаційному веб порталі «Єдине вікно для міжнародної торгівлі» (https://cabinet.customs.gov.ua). Для цього необхідно ідентифікуватися за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) особи або будь-яким із засобів Інтегрованої системи електронної ідентифікації id.gov.ua, наприклад, за допомогою BankID.

Увійшовши таким чином в Особистий кабінет, декларант використовує посилання «ДЕКЛАРАЦІЯ НА ГУМАНІТАРНУ ДОПОМОГУ» розділу «Громадянам». В формі, що відкриється, є можливість створення нової декларації (кнопка «Додати»), а також пошук серед раніше поданих декларацій.

Після заповнення декларації (створеної з чистого листа або шляхом копіювання раніше поданої) необхідно натиснути на кнопку «Подати декларацію» внизу форми. У випадку наявності помилок заповнення декларації їх список буде візуалізовано, а подання декларації не буде можливим до їх виправлення.

При відсутності помилок декларація буде прийнята в інформаційну систему Держмитслужби з присвоєнням їй унікального електронного ідентифікатора (УЕІ) декларації, який представляє собою невелике ціле число, що починається на 00, наприклад, 00555. Саме цей ідентифікатор необхідно буде повідомити на митниці. Крім того, декларант має можливість роздрукувати подану декларацію, але це не є обов`язковим – при відсутності роздруківки у перевізника вона буде роздрукована митником.

Завершення митного оформлення засвідчується митником шляхом проставляння особистої номерної печатки на роздруківці електронної декларації (так само, як це відбувається у випадку паперової декларації).

Можливість подання декларацій в електронній формі спростить та пришвидшить оформлення гуманітарної допомоги за рахунок інтеграції з інформаційною системою митниці.