Кабінет Міністрів України затвердив форми дозволів на користування спеціальними спрощеннями для авторизованих економічних операторів

26 February

Кабінет Міністрів постановою від 24.02.2021 № 139 затвердив форму заяви підприємства про надання дозволу на застосування спеціального спрощення та форми дозволів на застосування спеціальних спрощень «загальна фінансова гарантія», «самостійне накладення пломб спеціального типу», «процедура спрощеного декларування» та «процедура випуску за місцезнаходженням».

Odoo • Зображення та текст

Зазначена постанова - це черговий крок до забезпечення повноцінного функціонування програми авторизованого економічного оператора в Україні, зокрема в частині врегулювання питання користування підприємствами спеціальними спрощеннями.  

Нагадуємо, що спеціальними спрощеннями «процедура випуску за місцезнаходженням», «процедура спрощеного декларування», «самостійне накладення пломб спеціального типу» та «загальна фінансова гарантія» відповідно до положень Митного кодексу України зможуть користуватися підприємства, які отримали авторизацію АЕО.

Перелік спеціальних спрощень, якими зможе користуватися підприємство залежить від типу отриманої авторизації АЕО. Так підприємство, яке отримало авторизацію «про надання права на застосування спеціальних спрощень» може користуватися усіма спеціальними спрощеннями, а підприємство з авторизацією «про підтвердження безпеки та надійності»   тільки спеціальним спрощенням «самостійне накладення пломб спеціального типу».

Підприємство самостійно обирає перелік спеціальних спрощень, якими буде користуватися. Але необхідно враховувати, що для отримання дозволу на користування окремим спеціальним спрощенням потребуватиме наявності у підприємства іншого дозволу на користування спеціального спрощення (наприклад, дозвіл на користування спеціальним спрощенням «процедура спрощеного декларування» потребує наявності дозволу на користування спеціальним спрощенням «загальна фінансова гарантія»).

В залежності від виду спеціального спрощення дозвіл на користування ним надається митницею за місцезнаходженням підприємства або митницею, в зоні діяльності якої розташований об’єкт підприємства (будівля, споруда, відкритий чи закритий майданчик тощо).

Як уже повідомлялося, АЕО – це особливий статус, який надає суб'єктам господарювання суттєві спрощення при здійсненні митних формальностей. Програми АЕО вже реалізовано у 83 країнах. Запровадження в Україні програми АЕО — одне із зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС та Угоди Світової організації торгівлі про спрощення процедур торгівлі.