Представники Держмитслужби і DG TAXUD обговорили можливість обміну попередньою митною інформацією

19 October
Odoo • Зображення та текст

Одним із ключів, який дає нам змогу досягти поставлених цілей у встановленні якісних шляхів комунікації з країнами ЄС у митних питаннях, є обмін попередньою митною інформацією з державами-членами ЄС.

Станом на сьогодні це питання є пріоритетним та, в умовах збройної агресії російської федерації проти України, набуває особливого характеру.

Започаткування обміну попередньою митною інформацією з державами-членами ЄС значно прискорить процес здійснення митних формальностей, вдосконалить управління ризиками під час здійснення митного контролю та спрятиме подальшому спрощенню торгівлі між Україною та ЄС. Це, в свою чергу, дасть можливість для відновлення дохідної частини держбюджету в умовах воєнного часу.

Поряд з цим, така форма співпраці також допоможе виявляти випадки зміни митної вартості товарів, шахрайства з відшкодування ПДВ та буде спрямована на запобігання транскордонній злочинності загалом.

Відтак, в ході митного співробітництва Україна-ЄС в рамках Угоди про асоціацію зі стороною ЄС вже тривалий час опрацьовується питання запровадження обміну попередньою митною інформацією з країнами-членами ЄС.

Напередодні представниками Держмитслужби під головуванням заступників Голови Владислава Суворова та Олега Ніколайчука проведено зустріч з представниками Генерального директорату з питань оподаткування та митного союзу Європейської комісії.

До зустрічі були залучені відповідні структурні підрозділи та експерти, діяльність яких спрямована на організацію процесу попереднього обміну митною інформацією, зокрема, ІТ експерти, експерти з митних ризиків, представники Департаменту міжнародної взаємодії.

Зустріч охоплювала низку питань:

1) Представники Держмитслужби  презентували моделі, способи та засоби обміну попередньою інформацією, які вже функціонують з рядом країн, такими як: Молдова, Грузія, Азербайджан, Угорщина, Словаччина (тестовий режим);

2) Сторони обмінялись досвідом функціонування вже існуючих систем обміну попередньою митною інформацією;

3) ІТ експерти обговорили можливість імплементації вже наявних ІТ інструментів для напрацювання єдиної прийнятної моделі обміну попередньою митною інформацією;

4) Обговорено чутливе питання щодо захисту персональних даних, які не можуть бути предметом в рамках обміну попередньою митною інформацією;

5) Сторона ЄС також виразила зацікавленість в обміні інформації щодо виявлених ризиків безпеки та надійності, зокрема щодо переміщення зброї та тютюнових виробів.

За результатами зустрічі сторони домовились у двотижневий строк проаналізувати всі можливі шляхи та інструменти запровадження обміну попередньою митною інформацією та поділитись своїми напрацюваннями на наступному онлайн засіданні.

Сторона ЄС відмітила, що питання запровадження обміну попередньою митною інформацією з країною, яка не є членом ЄС, є новим досвідом та потребує ретельного вивчення. Разом з тим, принципове рішення щодо просування вперед у цьому напрямку європейською стороною вже прийнято.

Першочерговою метою предметної співпраці з нашими партнерами з ЄС є запровадження пілотного проекту обміну попередньою митною інформацією, що дасть можливість проаналізувати кількісні та якісні показники результативності такого обміну інформацією.