Розпочала роботу попередня оціночна місія щодо приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту та NCTS

24 November
Odoo • Зображення та текст

Представники попередньої оціночної місії Генерального директорату з питань оподаткування та Митного союзу Європейської комісії (DG TAXUD) та трьох країн-учасниць Конвенції про процедуру спільного транзиту (Хорватія, Туреччина та Велика Британія) розпочали заходи в рамках оціночної місії щодо приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту та NCTS.

Місія розпочала роботу 23 листопада і завершить 25 листопада. 

Вона є підготовчим етапом до основної, оціночної місії, за результатами якої буде дано оцінку готовності України приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту у 2022 році. 

У роботі за програмою місії взяли участь представники Держмитслужби, Міністерства фінансів України та Офісу підтримки реформ при Мінфіні, Національного банку України, експерти EU4PFM. Головну увагу було приділено оцінці законодавчого та організаційного забезпечення спільного транзиту в Україні. 

Представники Міністерства фінансів повідомили, що в Україні ухвалено всю законодавчу базу, необхідну для забезпечення режиму спільного транзиту на національному рівні. Окрім того, після приєднання до Конвенції, Конвенція стане частиною законодавства України. Таким чином, положення Конвенції матимуть пріоритет над національним законодавством України. 

Відбулися зустрічі із національною командою реалізації проекту щодо приєднання України до Конвенції, у тому числі зі службою підтримки NCTS. 

«Україна вже застосовує нову комп’ютеризовану транзитну систему (NCTS) на національному рівні. Вона досягла значного прогресу в її підготовці і, ймовірно, приєднається до Конвенції про процедуру спільного транзиту (CTC) і таким чином розпочне міжнародні операції NCTS у 2022 році. Це матиме дуже позитивний вплив на торгівлю та рух товарів для України, ЄС та інших країн-учасниць Конвенції про процедуру спільного транзиту. Трейдерам вже слід долучатися до NCTS і звикнути до його функцій, оскільки це полегшить їм життя, коли система почне використовуватися для міжнародної торгівлі», - зазначив Міхаель Ратьє, директор сектору по транзиту DG TAXUD. 

Як уже повідомлялося, оціночна місія Генерального директорату з питань оподаткування та Митного союзу Європейської комісії (DG TAXUD) попередньо запланована на лютий 2022 року. 

Сьогодні місія вивчатиме застосування NCTS митницею відправлення (на кордоні) та митницею призначення, а завтра проведуть зустрічі представниками бізнесу та фінансових установ та брифінг для медіа.