Щодо протидії ввезенню нафтопродуктів з російської федерації

14 April
Odoo • Зображення та текст

Після початку повномасштабної воєнної агресії проти України з боку російської федерації, Україною та міжнародними партнерами запроваджено ряд обмежувальних заходів з метою припинення доступу російських товарів на український та міжнародні ринки. 

Серед іншого, це стосувалось і торгівлі нафтою та нафтопродуктами. Не зважаючи на вказані заходи, контрагенти країни-агресора постійно шукають шляхи та можливості обійти встановлені обмеження. З цією метою налагоджується постачання товарів через треті країни зі зміною власників, виробників, постачальників товарів та підміною документів про їх фактичне походження. 

Не зважаючи на об’єктивні складнощі під час здійснення митного контролю та митного оформлення, в частині фізичної ідентифікації нафтопродуктів та відсутності законодавчої заборони на ввезення нафтопродуктів походженням з росії, Енергетичною митницею вживаються системні заходи з метою недопущення таких товарів на ринок України, в тому числі, шляхом витребування додаткових документів, які підтверджують країну походження, шляхи постачання, інформацію від третіх осіб, у разі наявності «непрямих» контрактів з виробниками, направлення запитів до контролюючих органів держав-партнерів та спеціалізованої митної лабораторії Держмитслужби. 

Так, протягом 2023 року митницею направлено 16 запитів до компетентних органів іноземних держав (Болгарія, Литва, Латвія, Румунія) щодо перевірки автентичності документів 93 імпортерів, з метою підтвердження в тому числі країни походження товарів та 35 запитів до експедиторів та перевізників стосовно підтвердження достовірності маршрутів транспортування, місць завантаження та вартості перевезення.

Також Енергетичною митницею виявлено непоодинокі випадки можливого використання недостовірних документів, що підтверджують фізико-хімічні показники нафтопродуктів (сертифікати, паспорти якості), оформлених на бланках одного з найбільших Європейських нафтопереробних заводів.

У рамках взаємодії з представництвом зазначеної компанії, з метою встановлення можливих випадків порушень митного законодавства в частині декларування країни походження, опрацьовано майже 6 тис. операцій з імпорту палива виробництва цієї компанії. За результатами чого, інформацію щодо близько тисячі паспортів якості направлено на перевірку автентичності до Представництва компанії в Україні.

Енергетична митниця здійснює постійний моніторинг вітчизняних ЗМІ, інтернет ресурсів, використовує інформацію від учасників ринку пального України, сервіс відстеження суден Marine Traffic та інші доступні інформаційні матеріали з метою виявлення можливих каналів постачання нафтопродуктів з росії під виглядом товарів походженням з третіх країн. 

За результатами обговорення зазначеного питання з Міненерго, Мінекономіки України та учасниками ринку та враховуючи набрання чинності ембарго на морські поставки нафтопродуктів із росії до Європейського Союзу та цінові обмеження на них, запроваджені ЄС та країнами G7, Держмитслужбою запропоновано зміни до постанови КМУ від 30.12.2015 № 1147 «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з російської федерації». 

Вказані зміни дозволять застосовувати більш дієвий механізм контролю за ввезенням нафтопродуктів в частині достовірного декларування країни походження. 

Звертаємося до всіх учасників ринку та зацікавлених осіб щодо надання інформації про можливі факти імпорту на митну територію України нафтопродуктів російського походження з метою вжиття заходів реагування в рамках чинного законодавства. Адреса електронної пошти Енергетичної митниці - em.post@customs.gov.ua