Відбулось 5-те засідання Наглядового комітету Програми EU4PFM

11 February

10 лютого, відбулось 5-те засідання Наглядового комітету Програми EU4PFM (Програма з управління державними фінансами в Україні).

Odoo • Зображення та текст

Участь у зустрічі взяли Денис Улютін, перший заступник Міністра фінансів України, Владислав Суворов, заступник Голови Держмитслужби, Євгеній Єнтіс, заступник Голови Держмитслужби з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Також участь брали Вальдемарас Сарапінас, надзвичайний посол і Повноважний представник Литви в Україні, Юрґіта Домейкіене, керівник проєкту EU4PFM, Ксав’є Камю, керівник з операційних питань Секції 1 «Належне врядування та демократизація» Представництва ЄС в Україні, представники Євроделегації в Україні, Міністерства фінансів Литви, Групи підтримки України, Офісу підтримки реформ Держмитслужби, Державної податкової служби України та Рахункової палати України. Загалом – понад 70 учасників.

Головною темою було підбиття підсумків роботи проєкту у минулому році та затвердження планів на 2020 рік.

Під час зустрічі Владислав Суворов наголосив на тому, що Держмитслужба продовжує працювати над ефективною імплементацією пріоритетних напрямів розвитку Служби. Зокрема, Держмитслужба продовжує реалізацію таких реформ:

- створення єдиної юридичної особи та реформа системи управління персоналом;

- розвиток ІТ-систем;

- імплементації національної електронної транзитної системи NCTS; 

- забезпечення функціонування інституту авторизованих економічних операторів;

- розвиток системи управління ризиками та митного аудиту;

- у цілому гармонізація митного законодавства України із європейським.

Владислав Суворов акцентував увагу на тому, що для функціонування Держмитслужби за моделлю єдиної юридичної особи вся нормативно-правова база прийнята, здійснені заходи щодо призначення керівників новоутворених митниць. Протягом першого півріччя 2021 р. планується повністю перейти до функціонування у цьому форматі.

У грудні 2020 року вже відбулось тестування рівня знань законодавства посадовими особами центрального апарату Держмитслужби. На сьогодні здійснюються заходи для формування складу комісій з тестування в митницях, розробляється проєкт орієнтовного графіка тестування посадових осіб митниць Держмитслужби з питань кваліфікації та благонадійності.

Щодо приєднання до системи NCTS очікується, що Україна зможе повноцінно запустити NCTS 4 фази в національному режимі вже у травні 2021 року. Також ведеться робота над формуванням технічного завдання щодо переходу до 5 фази NCTS.

Щодо забезпечення функціонування інституту авторизованих економічних операторів, станом на 1 лютого на розгляді Держмитслужби знаходяться дві заяви про надання авторизації АЕО. Держмитслужбою спільно з Мінфіном продовжується робота над розробленням нормативно-правових актів, необхідних для функціонування AEO після отримання ними авторизації.

У частині розвитку системи управління ризиками на сьогодні проводяться тестові випробування оновленої автоматизованої системи управління ризиками.

Для здійснення митного аудиту розроблені рекомендації щодо формування системи ризиковості для відбору підприємств до проведення перевірок, які будуть використовуватись при формуванні планів аудитів. Триває процес розробки програмного забезпечення для митного аудиту.

Крім того, провадиться робота щодо оновлення Додатка 15 до Угоди про Асоціацію з ЄС. На сьогодні Держмитслужба в стадії формування Робочої групи з Міністерством фінансів України щодо постатейної імплементації Митного Кодексу Європейського Союзу.

Євгеній Єнтіс також зауважив, що у 2020 р. ІТ-напрямок Держмитслужби реалізував низку розробок і запровадив роботу сервісів: інфраструктурна карта, онлайн-система скарг, інтерактивний портал відкритих даних (ВІ), Калькулятор митної вартості та платежів при митному оформленні авто.

У пріоритеті роботи у 2021 р. – створення нової ІТ-системи Митниці, окремої системи митного аудиту, операційної платформи «розумний пункт пропуску», яка повинна інтегрувати всі засоби митного контролю та автоматизувати процеси на ПП, забезпечення необхідним функціоналом Нової комп’ютеризованої транзитної системи NCTS, яка імплементується Україною. 

Керівництво Держмитслужби наголосило, що висловлює подяку Представництву Європейського Союзу та команді Програми EU4PFM за підтримку в інституційному розвитку Служби.