У рамках пілотного проєкту з тестування роботи національної електронної транзитної системи (NCTS) оформлено першу декларацію

7 December

Національна електронна транзитна система (NCTS) запрацювала в Україні в пілотному режимі: у суботу, 5 грудня 2020, перша транзитна декларація була випущена у режим спільного транзиту. Піонером застосування системи NCTS в Україні стала транспортна компанія ТОВ «Агротеп» – заснована у 1993 році, член Асоціації міжнародних перевізників України (АСМАП) та лідер в галузі рефрижераторних перевезень.

Odoo • Зображення та текст

Завершення процедури спільного транзиту відбулось 7 грудня після доставки товарів за першою декларацією TIUA, передбаченою процедурою спільного транзиту, у зону діяльності Київської митниці Держмитслужби. 

Оформлення переміщення товарів із використання національної електронної транзитної системи відбулося у рамках І етапу пілотного проекту щодо застосування NCTS. Цей етап стартував у листопаді 2020 і триватиме до середини січня 2021 року. На цьому етапі будуть паралельно подаватись 2 митні декларації: перша – попередня декларація відповідно до вимог Митного кодексу України, а друга – митна декларація T1UA. 

«До цієї події Держмитслужба та Мінфін йшли щонайменше останні півтора роки. Потрібні були зміни до законодавства, програмне забезпечення, його адаптація до потреб України, навчання перших працівників митниці та бізнесу; нарешті – підтвердження європейської сторони, що ми маємо перспективи приєднатися до міжнародної транзитної системи уже впродовж року», – зазначила Аліна Брендак, Національний координатор транзитної системи в Україні, керівник відділу розвитку міжнародної транзитної системи Департаменту розвитку митної справи та контролю діяльності Держмитслужби. Вона зазначила, що програмне забезпечення було безоплатно надане Митною адміністрацією Литовської Республіки, а його адаптація відбувалася за сприяння програми ЄС з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM).

Директор ТОВ «Агротеп» Олександр Гогуля відмітив, що запровадження в Україні системи, яка діє в Європі, відкриває великі міжнародні перспективи для бізнесу, у тому числі в частині прискорення переміщення товарів через кордон. Окрім того, в процесі оформлення першої декларації Держмитслужбою було надано усю необхідну практичну та методичну допомогу, що дозволило успішно перемістити товари за новою процедурою.

Як уже повідомлялося, запуск NCTS в повному обсязі у національному масштабі очікується орієнтовно у квітні 2021 року. Розпочати процес приєднання до міжнародної Нової комп’ютеризованої транзитної системи (NCTS) Україна планує наприкінці 2021 року.

Також повідомлялося, що Держмитслужба розробила докладну покрокову інструкцію для бізнесу https://customs.gov.ua/documents/pro-zaprovadzhennia-pilotnogo-proiektu-z-testuvannia-roboti-natsionalnoyi-elektronnoyi-tranzitnoyi-sistemi-153#scrollTop=0 щодо заповнення декларацій у системі NCTS. 

Довідково. Україна реформує митну систему відповідно до норм ЄС. Одним із наріжних каменів економічної інтеграції між ЄС та Україною є митний транзит. Тому серед ключових зобов’язань України за Економічною частиною Угоди про асоціацію з ЄС є приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту. ЄС допомагає Україні виконати всі дії, щоб приєднатися до Конвенції – зокрема, через програми EU4PFM, RST. Технологія, яка лежить в основі Конвенції, – Нова комп’ютеризована система транзиту (NCTS). Вона доступна лише для членів Конвенції. Щоб приєднатися до Конвенції, Україна має запровадити у себе цю систему. 


Tags: