Посли країн “Великої сімки” та Представництва ЄС на зустрічі з Головою Держмитслужби Павлом Рябікіним висловили всебічну підтримку реформам на Митниці

26 May

26 травня відбулась зустріч Голови Держмитслужби з Послами країн “G7” та Представництвом ЄС.

Odoo • Зображення та текст

Участь у зустрічі з боку Держмитслужби взяли Голова Держмитслужби Павло Рябікін, заступники Голови Сергій Звягінцев та Владислав Суворов, Микола Князевич – в. о. директора Департаменту міжнародної взаємодії та Володимир Касьян – в. о. директора Департаменту по роботі з персоналом.

Посольства країн G7 на нараді представляли: Ніколас Гаррокс, Заступник Глави місії в Посольстві Великої Британії в Україні, Анка Фельдгузен, Надзвичайний і Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні, Крістіна Квін, Тимчасова повірена у справах США, Лариса Ґаладза, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні, Флоран Доба, заступник аташе з економічних питань Посольства Французької Республіки в Україні, Кадзуя Оцука, заступник Глави місії, Міністр-Радник Посольства Японії в Україні. Від Представництва ЄС в Україні був присутній Ремі Дюфло, заступник Голови Представництва ЄС в Україні.

Під час зустрічі сторони обговорили процес реформування Державної митної служби України. Зокрема, Голова Держмитслужби поінформував про основні напрямки змін:

- Кадрова реформа (процес проведення тестування особового складу, конкурси на начальників митниць та набір ветеранів АТО/ООС)

- Законодавчі зміни (криміналізація контрабанди)

- ІТ-трансформація (розвиток системи ризиків, розробка ІТ-рішень для інтеграції технічних засобів на пунктах пропуску, розвиток моніторингового центру)

- Розвиток митної інфраструктури (будівництво та модернізація пунктів пропуску, закупівля технічних засобів контролю, підтримка лабораторій)

Odoo • Зображення та текст

“Моє перше враження від Держмитслужби було, що інститут знаходиться у стані формальних реформ останні 10 років. І за цей весь час так званих “реформ” інститут було майже зруйновано. Ми маємо дуже негативний імідж у суспільстві як однієї із найкорумпованіших організацій в країні. На мою думку, щоб це змінити, нам потрібно йти не революційним шляхом для змін на Митниці, а поступовими кроками — день за днем, місяць за місяцем”, - зазначив Голова Держмитслужби Павло Рябікін.

Тимчасова повірена у справах США Крістіна Квін наголосила на важливості проведення тестування серед співробітників Держмитслужби, високо оцінила організацію заходу та засвідчила підтримку США в напрямку співпраці стосовно кадрової реформи. 

Представники країн “Великої сімки” та Представництва ЄС подякували за зустріч і висловили всебічну підтримку реформам Служби. Зокрема, Ніколас Гаррокс, Заступник Глави місії в Посольстві Великої Британії в Україні наголосив: “Дякуємо Вам та колегам за Ваш час та презентацію. Ви нам багато пояснили про процеси, які відбуваються зараз на Митниці. І сподіваюсь, що ми будемо підтримувати зв'язок у нашій спільній роботі”.

Серед іншого Посли G7 та Представництва ЄС наголосили на політичній підтримці згаданого шляху інституційної розбудови Держмитслужби, а також готовності до поглиблення подальшої співпраці стосовно згаданих напрямків.