Розпочинає роботу фінальна оціночна місія ЄС щодо готовності України приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту

23 червня
Odoo • Зображення та текст

23 червня розпочала роботу фінальна оціночна місія Генерального директорату з питань оподаткування та Митного союзу Європейської комісії (DG TAXUD), основним завданням якої є експертиза готовності України приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами. За результатами місії буде ухвалено рішення щодо можливості приєднання України до Конвенцій. Про це повідомив директор Департаменту запровадження міжнародної транзитної системи Держмитслужби Сергій Демченко.

Місія триватиме дистанційно, 23 та 24 червня 2022 року. За ці два дні експерти DG TAXUD планують оцінити прогрес з часу проведення попередньої оціночної місії у листопаді 2021 року та виконання наданих тоді рекомендацій. 

Odoo • Зображення та текст

Як зазначила Аліна Брендак, національний координатор з питань спільного транзиту, експертиза проводитиметься за ключовими напрямками функціонування системи. Україна має презентувати, як забезпечено спільний транзит законодавчо та організаційно відповідно до вимог DG TAXUD.

Зокрема, як застосовується NCTS митницею відправлення та митницею призначення, як працює команда реалізації проекту та як відбувається взаємодія з питань спільного транзиту на різних рівнях. Також маємо представити відповідальних за найважливіші напрямки у складі національної команди NCTS (національного та регіональних координаторів), роботу служби підтримки з питань спільного транзиту, можливості застосування фінансових гарантій як фінансовими установами, так і трейдерами. Крім того,  від України очікують представлення плану ІТ безпеки функціонування NCTS в Україні, у тому числі з урахуванням нових викликів, спровокованих російською агресією. Буде продемонстровано готовність до міжнародного застосування NCTS в контексті виконання митницями на українсько-європейському кордоні функцій митниці транзиту. Одна із принципових позицій оцінки – готовність впровадити NCTS Фаза 5 до кінця 2023 року. 

“Україна проходить таку серйозну оцінку в той час, коли на її території тривають воєнні дії. Це рідкісний випадок, коли країна провадить таку багатовимірну підготовку під час війни. Саме тому, що Україна була дуже рішуча у своїх намірах продовжувати інтенсивну підготовку до вступу до Конвенції, міжнародні партнери, у тому числі й Програма EU4PFM, продовжили фінансову, технічну та експертну підтримку на цьому шляху”, - зазначив Вітяніс Алішаускас, міжнародний експерт EU4PFM з питань митниці.

Odoo • Зображення та текст

Станом на червень 2022 року, в Україні розгорнуто необхідний технічний функціонал, передбачений режимом спільного транзиту, проведено підготовку персоналу. У системі вже зареєстровано більше 1100 трейдерів, близько 4,5 тисяч працівників митниці, подано більше 5000 декларацій. Понад рік працює Служба підтримки з питань NCTS https://help.customs.gov.ua. 13 компаніям присвоєно статус фінансового гаранта. Розпочато надання українським підприємствам спеціальних транзитних спрощень.

Довідково: NCTS – технологія, яка лежить в основі європейської Конвенції про процедуру спільного транзиту. Україна розпочала застосування NCTS з листопада 2020р. – спочатку в пілотному режимі, а з 17 березня 2021р. розпочато етап національного застосування NCTS https://customs.gov.ua/rezhim-spilnogo-tranzitu-ncts. Для переходу до міжнародного застосування NCTS Україна має приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту. 

Необхідною умовою для отримання офіційного запрошення приєднатися до Конвенції є позитивна оцінка за результатами проведення фінальної оціночної місії Генеральним директоратом з питань оподаткування та Митного союзу Європейської комісії (DG TAXUD).