Європейська бізнес асоціація першою зацікавилася практичними питаннями застосування NCTS

17 лютого

Перший семінар для бізнесу на тему «Запровадження режиму спільного транзиту в Україні. Практичні питання застосування NCTS», організований Держмитслужбою та Міністерством фінансів спільно з Програмою ЄС з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM), відбувся для представників Європейської Бізнес Асоціації (ЕBA) 17 лютого онлайн. Ініціатором виступила ЕBA. Участь взяло понад 70 членів Асоціації.  

За словами Владислава Суворова, заступника голови Держмитслужби, «бізнес уже потребує як загальної, так і практичної інформації про режим спільного транзиту та особливості використання NCTS на різних етапах його застосування в Україні, і Держмитслужба готова таку інформацію надавати». «Ініціатива проведення семінару належала ЕВА, і його підготовка упродовж неповного тижня продемонструвала, що ми можемо миттєво реагувати на такі запити», – зазначив Владислав Суворов.

Спікерами виступили та відповіли на близько 40 запитань учасників: Олександр Москаленко, директор Департаменту митної політики Міністерства фінансів; Сергій Демченко, директор Департаменту розвитку митної справи та контролю діяльності Держмитслужби; Аліна Брендак, національний координатор з питань спільного транзиту, керівник відділу розвитку міжнародної транзитної системи Департаменту розвитку митної справи та контролю діяльності Держмитслужби; представники Київської та Волинської митниць; Костянтин Більчук, експерт EU4PFM. Активну участь у семінарі взяли представники Офісу підтримки реформ Держмитслужби.

Odoo • Текст та зображення

Сергій Демченко наголосив, що всі бажаючі представники бізнесу можуть взяти участь у пілотному проекті застосування NCTS. Для цього, зазначив він, потрібно звернутися із листом до Держмитслужби. 

Держмитслужба має намір продовжити серію семінарів і для інших бізнес асоціацій, аби процес переходу на систему спільного транзиту відбувся максимально зрозуміло і зручно для бізнесу.    

«Це – перший семінар з питань спільного транзиту та застосування NCTS. Наступні можуть бути проведені в міру виникнення нової інформації та досвіду застосування системи, важливих для бізнесу. Такі семінари також можуть проводитись за запитом бізнес-спільноти», –  зазначила Аліна Брендак.

Перелік питань, які було розглянуто під час семінару: 

  • Загальна інформація про приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту та імплементацію NCTS.

  • Як діє система спільного транзиту для країн-учасниць Конвенції і як діятиме для українських трейдерів після приєднання України до Конвенції? Як буде діяти ця система у період після запровадження на всю територію України, але до приєднання до Міжнародної конвенції?

  • Особливості режиму спільного транзиту: обов’язкове гарантування та пломбування усіх переміщень.

  • Етапи запровадження NCTS в Україні. Особливості співіснування чинної Національної системи контролю транзиту та NCTS та перехід до NCTS. Декларації EE та T1UA (1 етап пілотного проекту; Повномасштабний пілот; Національне застосування; Міжнародне застосування).

  • Спрощення для користувачів NCTS: якими вони будуть, коли і як отримати дозволи; спрощення NCTS і спрощення/переваги АЕО.

  • Законодавство: огляд, перспектива ухвалення, система оперативного інформування.

  • Хелпдеск.

  • Джерела інформації про імплементацію NCTS.

Практичний блок охопив питання:

  • Як приєднатися до пілотного проекту?

  • Як спробувати заповнити декларацію T1UA?

  • Які IT системи, які обслуговують транзит, будуть діяти, і які буде замінено на нові?

  • Досвід представників Київської та Волинської митниць. 

Як уже повідомлялося, у листопаді 2020 Україна розпочала процес запровадження режиму спільного транзиту. NCTS – технологія, яка лежить в основі європейської Конвенції про процедуру спільного транзиту. Процес відбуватиметься у три етапи: пілотний проект, національне застосування та міжнародне застосування NCTS. На офіційному сайті Держмитслужби створено спеціальний розділ https://customs.gov.ua/rezhim-spilnogo-tranzitu-ncts, а також передбачено проведення семінарів для бізнесу. 

Відео зустрічі


Теги: