Розпочато дослідну експлуатацію функціоналу Митного реєстру об’єктів прав інтелектуальної власності

26 травня

25 травня розпочато дослідну експлуатацію функціоналу Митного реєстру об’єктів прав інтелектуальної власності (ОПІВ). Вона передбачає тестування ІТ-рішення ключовими сторонами – профільним департаментом Держмитслужби та представниками зацікавленого бізнесу. Щоб долучитися до тестування, потрібно залишити заявку в довільній формі в системі Служби підтримки – https://help.customs.gov.ua/.

Odoo • Зображення та текст

«Через новий Реєстр правовласник (або його представник) може в електронній формі: подавати заяви, взаємодіяти із Митницею під час розгляду заяви, отримувати повідомлення про результат розгляду. Взаємодія із сервісом буде безкоштовна», - зазначив Євгеній Єнтіс, заступник голови Держмитслужби з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Наступні кроки – розширення функціоналу щодо обміну інформацією при митному оформленні шляхом онлайн-взаємодії із правовласником та декларантом, інтеграція Митного реєстру ОПІВ із системою управління ризиками АСУР 2.0 та оновленою автоматизованою системою митного оформлення АСМО 2.0, що наразі розробляється.

Як відомо, у рамках асоціації України з ЄС, Україна взяла на себе зобов'язання здійснити імплементацію Регламентів ЄС, відповідно до яких удосконалено порядок реєстрації об’єктів прав інтелектуальної власності (ОПІВ), ведення Митного реєстру ОПІВ, а також встановлено новий порядок застосування заходів сприяння захисту ОПІВ.

Реформа Митниці передбачає запровадження нових ІТ-рішень для модернізації сервісів та процесів її роботи – ІТ-трансформацію. IT- трансформація Митниці передбачає 6 головних напрямків: «Кабінет взаємодії з Митницею», «Митний контроль і оформлення», «Публічна звітність і аналітика»,  «Розумний пункт пропуску», «Кібербезпека», «Гармонізація з ЄС». Ці напрямки є також складовими проекту «е-Митниця» https://plan2.diia.gov.ua/projects - одного з проектів цифрової трансформації. Онлайн-взаємодія правовласника із Митницею передбачена напрямком «Гармонізація з ЄС». 

Митний реєстр ОПІВ розробляється за підтримки проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах, який фінансував розробку IT-рішення, а також Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами (EU Public Finance Management Support Programme for Ukraine).