Держмитслужба обговорила з DG TAXUD актуальні питання співробітництва

24 червня
Odoo • Зображення та текст

Українська делегація на чолі із заступником Голови Державної митної служби України Суворовим Владиславом провела зустріч з делегацією Генерального директорату з питань оподаткування та митного союзу (DG TAXUD) Європейської комісії на чолі з керівником підрозділу Тaxud E4 Фернандо де Піннінком.

Враховуючи євроінтеграційний курс України порядок денний включав цілу низку питань. Перш за все учасники обговорили стан справ щодо вступу України до Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами. Українська сторона висловила вдячність за можливість проведення фінальної моніторингової місії в дистанційному режимі. В свою чергу європейська сторона відмітила значний прогрес в технічній готовності України до приєднання до NCTS, зокрема у червні успішно завершився останній пакет тестування на відповідність. Щодо законодавчої імплементації положень Конвенції про процедуру спільного транзиту (відповідний закон України втратить чинність при приєднанні до Конвенції) учасники української делегації повідомили про передачу до парламенту урядового законопроєкту, яким зокрема пропонується уніфікувати передбачені Митним кодексом України правила щодо отримання статусу фінансового гаранта, забезпечення сплати митних платежів, отримання авторизації на застосування спрощень загальна гарантія з вимогами, визначеними Конвенцією (законопроєкт №7420 від 31.05.2022). Обидві сторони з оптимізмом очікують результати фінальної місії.

Крім того, учасники діалогу домовились провести окрему експертну зустріч із залученням країн-членів ЄС, присвячену інституту авторизованих економічних операторів з метою обговорення стану впровадження інституту в Україні та шляхів подальшого розвитку зазначеного напрямку.

При обговоренні питання приєднання України до програми ЄС «Митниця» українська сторона висловила вдячність європейській за звільнення України від сплати внеску за 2021-2022 роки. Україна вже розпочала внутрішньодержавні процедури приєднання до зазначеної програми та має сподівання завершити їх до засідання Ради асоціації Україна-ЄС, яке відбудеться у липні 2022 року. В свою чергу європейська сторона запропонувала можливість у тестовому режимі брати участь у засіданнях робочих груп програми «Митниця». Погоджено участь українських експертів в роботі груп з розвитку ІТ, спільного транзиту та застосуванні скануючих систем.

В контексті заявки України на членство в ЄС сторони обмінялись думками щодо оновлення Додатку XV до Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Українською стороною висловлено готовність подальшої гармонізації національного законодавства з відповідними положенням митного законодавства ЄС, зокрема вищезазначений законопроєкт спрямований на імплементацію положень європейського законодавства в частині надання дозволу на відповідні спрощення всім надійним підприємствам, видання митними органами рішень, процедури кінцевого використання. Беручи до уваги спільні зусилля сторін та проведені консультації протягом 2021 року, спрямовані на досягнені консенсусу в постатейній категоризації зобов’язань України, українська сторона очікує на прийняття рішення щодо оновлення тексту Додатку XV в погодженій редакції. В свою чергу, у випадку позитивного рішення щодо заявки України на членство в ЄС українська сторона готова прикласти всі зусилля для найшвидшого виконання відповідних умов ЄС в частині митної справи.

Сторони також обговорили проект з обміну митною інформацією, що міститься в митних деклараціях. Європейською стороною запропоновано в найближчий час провести експертні консультації з метою остаточного визначення обсягу даних, що підлягатимуть передачі, та механізму обміну даними. Попередньо українській стороні буде переданий відповідний запитальник для заповнення та подальшого обговорення.

Також у ході зустрічі Владислав Суворов поінформував про актуальний стан роботи митних органів під час воєнного стану, зміни в митному законодавстві та вирішення нагальних питань, зокрема, щодо досягнених домовленостей з польською, словацькою та румунською сторонами відносно збільшення пропускної спроможності наявних пунктів пропуску та перспектив відкриття нових пунктів пропуску. В свою чергу, європейська сторона поінформувала про стан реалізації плану «маршрути солідарності» та координації зусиль країн-членів ЄС в максимальному сприянні українському експорту. Обидві сторони погодились, що приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту суттєво скоротить час на проходження митних процедур в пунктах пропуску між країнами-учасниками Конвенції та, відповідно, дозволить збільшити кількість транспортних засобів, що перетинають спільний кордон.

Окремо сторони обговорили питання підтвердження походження товарів, які вивозяться з України та переміщуються через територію ЄС транзитом. Європейською стороною підкреслено, що необхідність підтвердження походження може виникнути виключно щодо товарів, на які ЄС введено санкції або заборони. Зі свого боку українська сторона забезпечить актуалізацію інформації про перелік митних органів, що мають можливість видавати сертифікати про походження, а також перелік уповноважених (схвалених) експортерів України.

Наостанок сторони обговорили участь у 139/140 сесіях Ради Митного Співробітництва Всесвітньої митної організації. Європейська сторона висловила повну підтримку під час розгляду заяви України щодо військових дій рф та рб, які завдають шкоди митній діяльності та порушують світове митне співробітництво. Українська сторона висловила вдячність за підтримку та допомогу в координації зусиль країн-партнерів щодо включення до порядку денного сесій питання розгляду української заяви.

Теги: