Євроінтеграція: Ухвалено зміни до Митного кодексу України, які відповідають Митному кодексу ЄС та Конвенції про процедуру спільного транзиту

16 серпня
Odoo • Зображення та текст

15 серпня Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законодавчих актів України щодо деяких питань виконання Глави 5 Розділу IV Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони». 

Прийнятим Законом приводяться у відповідність європейському законодавству положення Митного кодексу України, зокрема, стосовно транзиту, тимчасового зберігання, гарантій, запроваджується європейська система прийняття рішень митних органів, «право бути почутим», процедура розгляду скарг та їх адміністративного оскарження, процедура кінцевого використання, запроваджується можливість користуватися спрощеннями підприємствами з від'ємними чистими активами та пониженими показниками платоспроможності для критерію «стійкий фінансовий стан».


“Парламентарі ухвалили запропоновані Мінфіном зміни до Митного кодексу України для уніфікації з митним законодавством ЄС та міжнародними Конвенціями. Окрім цілої низки переваг і спрощень, змінами запроваджується дієвий зворотній зв’язок між бізнесом та митницею. Цей Закон – нова філософія митної справи, яка містить низку викликів для Держмитслужби, зокрема, реінжиніринг її внутрішніх процесів та передбачає створення нової організаційної структури», – підкреслив заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.


Приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами та приведення національного законодавства у відповідність до митного законодавства ЄС є виконанням зобов'язаннь України відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

 «Як відомо,  східний, південний та північний кордони України закриті або частково заблоковані, торгівельні операції на цих ділянках кордону зупинені. А щоб працювати ефективно із західними партнерами, швидше перетинати західний кордон, український бізнес стає більше зацікавлений у можливостях, які надає спільний транзит, та які передбачені оновленим Митним кодексом України», - наголосив заступник Голови Держмитслужби Владислав Суворов.


«Цей закон, за моїми оцінками, приблизно на 30% виконує євроінтеграційні зобов’язання України щодо законодавства у митній  сфері," - зазначає міжнародний експерт з питань митниці Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами (EU4PFM) Вітяніс Алішаускас. – «Ми мали незвичний і, як виявилося, продуктивний формат роботи над цим законопроектом: Комітет Верховної Ради запросив експертів від європейських проектів, передовсім RST Мінфіну, а також EU4PFM, до робочих обговорень. Це дало змогу продискутувати і фіналізувати документ таким чином, що парламентський Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики одностайно ухвалив рішення підтримати цей законопроект». 

Серед новацій прийнятого Закону, зокрема, є процедура кінцевого використання. Перевагами такої процедури є те, що іноземні товари можуть бути випущені у вільний обіг на митній території України за зниженими ставками ввізного мита; можливість надання гарантій на різницю між сумою ввізного мита, визначеного за повними ставками Митного тарифу України, та сумою ввізного мита, визначеного за зниженими ставками. Це забезпечить покриття ризиків, пов’язаних із недотриманням умов кінцевого використання; чітку систему контролю з боку митного органу за ввезенням товарів, призначених для відповідного цільового використання, - як перед наданням авторизації щодо застосування кінцевого використання, так і після.