Галицька митниця виграла апеляцію проти порушників митних правил на 21 млн грн

10 грудня

Галицька митниця Держмитслужби в черговий раз виграла апеляцію проти   порушників  митних правил. Цього разу на 21 млн грн.

Odoo • Зображення та текст

Апеляційний суд визнав громадянина винним у вчиненні правопорушення та наклав  стягнення у вигляді штрафу в сумі 10,5 млн грн. Товар, вилучений згідно  з протоколом про порушення митних правил вартістю 10,5 млн грн, – конфіскований в дохід держави.

За матеріалами справи, у листопаді минулого року в пункт пропуску «Рава-Руська-Хребенне» в напрямку «в`їзд в Україну» прибув вантажний  транспортний засіб зі спортивним взуттям та одягом.  Згідно з поданими до митного контролю документами, понад 8 тонн товару  вартістю більш як $52 тис. переміщували у м. Дніпро. Відправником та продавцем товару була зазначена компанія з Китаю. Працівники Галицької митниці перевірили цю зовнішньоекономічну поставку  і встановили, що  насправді відправником товару є компанія з Варшави (Республіка Польща),  отримувачем – фірма в Києві, а його вартість – понад $177 тис. 

Відтак стосовно громадянина – посадової особи фірми-імпортера,  з яким  був укладений (підписаний) контракт і який здійснював поставку товару,  складений протокол про ПМП.  Товар, вартість якого, за висновками експерта, - 10,5 млн грн, вилучили. 

Справу скерували до суду, який визнав громадянина винним у скоєнні адміністративного правопорушення за ч.1 ст.483 МК України, наклав стягнення у вигляді штрафу в розмірі 100% вартості товару, який був предметом порушення митних правил та конфіскації цього товару.

На це рішення громадянин подав апеляційну скаргу. Львівський апеляційний суд заслухав думку представників обох сторін, дослідив матеріали справи, оцінив подані докази в їхній сукупності та дійшов  висновку: залишити апеляційну скаргу без задоволення. Також громадянин має компенсувати Галицькій митниці понад  350 тис. грн витрат за зберігання товару на складі  та проведення експертизи.